Дискутират проекти за сътрудничество между България и Македония

Дискутират проекти за сътрудничество между България и Македония | StandartNews.com

Благоевград. Заседание на Съвместния комитет за наблюдение по програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Македония ще се проведе в Благоевград. Тя се съфинансира от Инструмента за предприсъединителна помощ. Това съобщиха от Министерство на регионалното развитие.

Разполагаемият финансов ресурс по програмата е около 3 млн. евро. Предложените за финансиране проекти имат за цел да се осигурят възможности за съвместни инициативи и практики за икономическо и социално сближаване и подобряване качеството на живот в трансграничния регион.

Проектите, които ще бъдат дискутирани и съответно одобрени за финансиране, са съвместни. Те са оценени от съвместна работна група и ще бъдат одобрени съвместно на работното заседание. Проектите обхващат няколко области – икономическо развитие и социално сближаване, подобряване качеството на живот в трансграничния регион, използване на екологичните и културните ресурси на региона. Дейностите, които ще бъдат финансирани са свързани с изграждането на дребномащабна инфраструктура в региона в посочените области, както и „меки мерки" – свързани с обмен на добри практики, разработване на стратегии и анализи за развитието на региона, проучване възможности за разработване на бъдещи съвместни инвестиционни проекти, културен обмен. В рамките на разполагаемия финансов ресурс от 3 млн. евро могат да бъдат финансирани 21 проекта на общини, образователни институции, неправителствени организации, регионални асоциации и организации и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай