Девойка с условна присъда за смъртта на двама приятели

Девойка с условна присъда за смъртта на двама приятели | StandartNews.com

Двама младежи загинаха през 2013 г. след натравяне с течност за чистачки в с. Падеш

Трагедията в Якоруда с отровените четирима мъже с менте алкохол напомни на драмата в благоевградското село Падеш. В селището на купон преди близо 3 години се натровиха с течност за чистачки шестима младежи, двама от които издъхнаха по-късно. 22-годишната домакиня Даяна Калайджиева преди месец получи условна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост на двама свои приятели. Тя обжалва решението на Районен съд пред Окръжен съд, но магистратите потвърдиха наказанието - 2 години затвор с 4 г. изпитателен срок. На 10 февруари 2013 година в дома й в благоевградското село Падеш шестима младежи се събрали на домашен купон. Един по един петимата пристигат в къщата на Даяна. Заредени с бира, а домакинята изпържила картофи. След като бирата свършила, а магазините били вече затворени, Даяна се сетила, че в мазето има "вносна ракия", която баща ѝ донесъл от чужбина. Той е тираджия и често отсъства, докато е на курсове зад граница. Момичето донесло две бутилки с течността от мазето и всички започнали да си наливат от нея. Течността обаче била люта, с остър специфичен мирис и неприятен вкус, затова я разреждали с компот от малини. Така компанията продължила да вдига наздравици, като всеки от тях изпил различно количество. След полунощ купонът приключил и всички се прибрали в домовете си. Никой не разбрал, че вместо вносна ракия е пил силно отровна течност за почистване на автомобилни стъкла.

Мислили, че е вишновка. В купона участвали 18-г. Даниела Постолова, 17-г. Кристиян Чучков, 22-г. Александър Тодоровски, 17-г. Мони Христов и 18-г. Милен Лазаровски. Никой не се усъмнил, че в чашите има силно отровна течност и не усетил странния вкус и мирис на напитката. Почувствали неразположение повече от 24 часа след купона. Всички се озоваха в болница със симптоми на натравяне. За жалост двама от тях издъхнаха. След 20 дни кома в "Пирогов" почина 18-годишната Даниела Постолова. Тя почина само два дни преди рождения си ден - 5 март, когато трябваше да навърши 19 години. Погребана бе навръх рождения й ден. След 31 дни в кома в столричната клиника този свят напусна и 17-годишният Кристиян Чучков. Експертизите установиха, че децата не са пили вино, а течност за чистачки на автомобили. Препаратът бил оставен във вилата от бащата на Даяна.

След трагедията момичето и семейството й се преместиха да живеят в столицата. Даяна ще трябва да плати и по 25 000 лева кръвнина на двамата родители на единия загинал – Кристиян Чучков, които претендираха общо за 100 000 лева.
Адвокатът на Калайджиева каза пред окръжните магистрати, че тя е била млада, неопитна и не е знаела какво сервира на гостите си. Самата Даяна пострадала и също лежала в болница. Ако бе изцяло оправдана и обявена за невинна, то щяха да паднат и гражданските искове на родителите на починалия младеж. „Достатъчно мъка преживяхме. Каквото реши съдът, това ще е. Но няма как при смърт на две деца да няма виновен", заяви по време на делото Иван Чучков, баща на загиналия Кристиян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай