Девня пред фалит

Кметът отрича, общината била с 900 000 лв. дълг

Девня пред фалит | StandartNews.com

Варна. Община Девня е пред фалит. За това алармира вчера общинският съветник от града Свилен Шитов. Според градоначалника Атанас Кузев обаче финансовото състояние на общината е нормално.

Наложен е запор върху всички имоти и дружествени дялове на Девня, заяви Шитов. Той е от коалиция "Промяна на Девня" и кандидат за кмет през 2011 г. Според него запорът е заради големия размер на просрочените задължения на местната власт. Към края на миналата година те са били 2 млн. лв. Забраната върху разпореждането с общинската собственост е наложена в началото на май от частен съдия-изпълнител. Според Шитов общината дължи пари за ток, вода, горива, пощенски услуги и сега ще последва лавина от съдебни искания.

Общината не е пред фалит, имаме само 900 000 лв. дълг, контрира обаче кметът Атанас Кузев. Той е втори мандат на поста. Първия път беше издигнат от БСП, а сега получи подкрепата на ГЕРБ. Според Кузев има само един запориран имот и той е за ремонт на улици по САПАРД. Причината за това пък е неизгоден договор, сключен с неговия предшественик Васил Иванов. Изпълнителят - фирма "Хидрострой", вместо отпуснатите за проекта 1,1 млн. лв, направила оферта с 800 000 лв. отгоре. Точно те са и неразплатени.

Бюджетът на община Девня е 6 млн. лв. Собствените й приходи са 2,5 млн. лв. На 10 юни по инициатива на Свилен Шитов и 7 общински съветници ще се обсъди наложеният запор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай