Дебелец праща бозата в ЮНЕСКО

Дебелец праща бозата в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Велико Търново. Тайната на истинската боза от препечено брашно, захар, вода и мая без консерванти се пази град Дебелец.

В местното читалище съхраняват рецептата, завещана от местния бъчвар дядо Ганчо - Бурето. С уникалните си съставки бозата може да кандидатства за списъка за закрила от ЮНЕСКО, смятат местните хора. По време на международна конференция на Асоциацията на градовете с културно-историческо наследство проведена в Париж кметът на Велико Търново Даниел Панов е предложил на  началника на кабинета на Ирина Бокова кандидатурата на старата столица за ЮНЕСКО.

Търново може да кандидатства за ЮНЕСКО като културен пейзаж заедно със средновековните църкви - "Св. св. Петър и Павел"във Велико Търново и арбанашките църкви "Рождество Христово" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил", до същото решение се стигна и по време на дискусията, организирана от вестник "Стандарт" преди няколко месеца в общината.

В Париж е била обсъдена и възможността за вписване в списъка и на недвижимо културно наследство, което включва обичаи, празници, традиции. В тази графа попадала и бозата, и така нареченият десерт "Бял мъж" който се приготвя в търновските села.

До 23 февруари 2013 г. е срокът, в който може да се кандидатства за влизане в предварителния списък. За това са необходими и три становища - от Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и Министерството на околната среда и водите, които трябва да са готови до края на годината.

По време на форума във Франция е презентиран програмният период 2014-2020 г.  За пръв път в него са предвидени средства за реставрации на сгради, паметници на културата от национално и местно значение. Парите ще се отпускат  както за държавни и обществени сгради така и за частни.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай