Държавата иска да си върне „Ремотекс”

Държавата иска да си върне „Ремотекс” | StandartNews.com

Стара Загора. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се водят разговори със собствениците на Ремотекс -Раднево" държавата да придобие мажоритарния пакет акции в дружеството чрез Българския енергиен холдинг. Това е съобщил зам.-министърът на икономиката Красин Димитров заседанието на парламентарната комисия по социална политика в четвъртък вечер.

Освен депутати от всички парламентарни групи, в него са участвали и социалният министър Хасан Адемов, старозагорският областен управител Живка Аладжова, представители на синдикатите и на стачния комитет в «Ремотекс». Собствениците на дружеството обаче не са се явили на заседанието, въпреки са били покаени. Това подсказва, че въпросът с одържавяването на затъналото в дългове ремонтно предприятие, което от началото на годината не плаща и заплати на работниците, ще бъде много труден.

Мотивите на експертите за одържавяването му били, че предприятието е необходимо за нормалната работа на държавните „Мини Марица изток". Освен това щели да се запазят работните места и редовно да се изплащат заплатите. В момента в предприятието работели 561 души, като задълженията само за заплати били 3,5 млн. лв, плюс десетки милиони дългове към държвата, банки и партньори.

От Агенцията по приватизация са докладвали, че няма нарушения при приватизацията на дружеството през 2002 година, въпреки че единия от съдружниците е била съпругата на тогавашния министър на държавната администрациья в правителствота на Симеон Сакскобурготски Димитър Калчев.

От прокуратурата са разпоредили проверка дали дружеството не еводена умешлено към фалит. От инспекцията по труда в Стара Загора пък са били издадени наказателни постановления за близо 89 хиляди лева. На заседанието е станаало, че едва 5 на сто от приведените от мините миналия месец 2,5 млн. лв са отишли за погаясване на данъчни задължения. Никой не знае къде са отишли по-голямата част от останалите пари.

Междувренно и в петък около 200 души се събраха за пореден път пред заключените врати на ремонтно-механичния завод с възгласи „Гладни сме!", „Не искаме подаяния, а заработеното си!", „Дайте ни работа!". За кратко бе блиокиран галвния път между Раднево и Стара загора. Стачният комитет обяви, че са събрани небоходимите подписи и идния петък работниците вдигат безсрочна ефективна стачка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай