Чудо: Паламудът тръгна към Калиакра

Чудо: Паламудът тръгна към Калиакра | StandartNews.com

 

Добрич. Рибари от Добричко съобщиха, че за първи път от години в момента наблюдават пасажи с дребен паламуд, който морските вълци наричат циганка. Тази риба през последните години изобщо не идваше по северното Черноморие, разказват рибарите.
В момента един екземпляр е между 120-150 грама, но до края на септември щял да достигне зрялост и да е между 500 гр и килограм. Морските вълци се молят да се задържи времето, защото изгледите са за богат улов на паламуд, който е една от най-вкусните и търсени черноморски риби. В момента около нос Калиакра има и сафрид. Предвестник на добър сезон за паламуда били и пасажите с хамсия, които също се появили в последните дни, казват още морските вълци. Това показвало, че освен паламуд през есента в морето ще се лови и лефер и чернокоп.
Опитните въдичари са категорични, че в града това, което се предалага като прясна риба в момента в магазините е внос от Гърция или Турция. Проверка на агенция Стандарт Нюз показа, че през вчерашния ден в магазините за риба в Добрич не се предлагаше никаква прясна риба.Основно уловите, колкото и малки да са в момента, се изкупували от ресторантьорите със заведения по морето, където порцията цаца е между 3 и 5 лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай