Чудо край Рудозем. Цените на имотите полудяха

Голям интерес заради новия ГКПП

Чудо край Рудозем. Цените на имотите полудяха | StandartNews.com

Над два пъти са се повишили цените на имотите в района на Рудозем в последните години, след като се засили работата по отварянето на дългоочаквания граничен пропускателен пункт Рудозем-Ксанти.

ВИЖ ОЩЕ: Румен Пехливанов: Скоростен път ще даде бъдеще на област Смолян

"Сега квадратен метър земя край пътя за новия граничен пункт се предлага за 80-100 лв., докато преди няколко години беше далеч по-евтина. Има интерес към имоти, въпреки забавянето на отварянето на пътя през ГКПП Рудозем от гръцка страна", коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, цитиран от "Марица".

Според местния брокер Никола Киряков цените на имотите в района са скочили по време на пандемията, през 2020 г., след като се разчува за ударното строителство на пункта на границата.

„Цените се покачиха, сега няма повече накъде да се качват. Ножицата на цените при къщите в района варира от 40 000 до 100 000 лв., докато на други места в планината могат да се намерят и за по 20 000 лв. Най-много се търсят от чужденци и хора от страната изцяло каменни къщи в села високо в планината, но това не е заради граничния пункт, а заради природата“, каза Киряков.

По време на пандемията много се засилил интересът към наемане на вили от работещи хоум офис и онлайн, което при някои от тях преминало в търсене на постоянен дом в планината.

В Рудозем се надяват да развият туризма не само с отварянето на пункта, но и понеже вече имат сертифицирана минерална вода и добър балнеосанаториум за рехабилитация. Опитваме се да преборим институциите и да развием и други видове туризъм, като риболовния, тъй като през града минават три реки, а риболовците са платежоспособни и трайни клиенти, отбелязва Киряков. 

ГКПП Рудозем е един от трите пункта, договорени между България и Гърция в спогодбата, сключена през 1996 г., и единственият все още нереализиран. Самият пункт беше изграден заедно с подхода към него и напълно завършен от българска страна през 2021 г. Там вече може да се осъществява граничен контрол. От края на м.г. е готов и 7 км подход към пункта по второкласния път Средногорци-Рудозем.

Преди броени дни приключи и подаването на оферти по избора на изпълнител на още 2,4 км от пътя Средногорци-Рудозем и обходния път на Рудозем, който е основна пътна връзка с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе извън града и ще се улесни пътуването към бъдещия граничен контролнопропускателен пункт. Индикативната стойност на поръчката е 8 329 000 лв. без ДДС, посочват от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Цялостното изграждане от гръцка страна на новия довеждащ път до граничния пункт се очаква да завърши не по-рано от края на 2023 г..

От гръцка страна все още работят по строителството на 8-километровия участък между Димарио и границата по договор за стойност 50 млн. евро. Изпълнител е фирмата „Актор“, която започна да работи по обекта в средата на 2018 г. Срокът за приключване на договора беше 24 месеца. Предстои работа и по отсечката между селата Меливия и Димарио. Тя е с дължина близо 11 км и бюджет от 39,4 млн. евро, чийто изпълнител отново е „Актор“.

„Готов е напълно един тунел, шест километра от пътя са напълно готови, строежът на втори тунел е в много напреднал стадий, направени са мостове и виадукти, 4 км са в процес на изграждане, работи се по трасето в момента“, каза кметът на Рудозем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай