Честват 120-годишнината на Гео Милев

Честват 120-годишнината на Гео Милев | StandartNews.com

Тържествената вечер е посветена и на 95- годишнината от рождението на Леда Милева

Стара Загора. Две бележити годишнини ще отбележат старозагорци и почитателите на Гео Милев и Леда Милева по инициатива на общината, Международна фондация „Гео Милев" и издателство „Захарий Стоянов". Тържествената литературна вечер под наслов „Символ на българската национална съдба" е посветена на 120-годишнината на Гео и 95 години от рождението на неговата дъщеря и ще се проведе утре в залата на драматичния театър. Програмата включва документален филм на внука на Гео Милев - режисьорът Андрей Аврамов. „Думи за Гео" пък са нарекли своите експозета за големия поет, публицист и интелектуалец, трасирал естетическия вкус на българския читател през 20-те години на миналия век, литературният критик Иван Гранитски, поетите Никола Инджов и Таньо Клисуров, изкуствоведът Ружа Маринска.
Ще бъдат представени и две нови книги на издателство „Захарий Стоянов" - „Гео Милев и изкуството" от Ружа Маринска и „Гео Милев и трaгиката на националната съдба" от Иван Гранитски.

Учaстниците в литературната вечер ще отбележат и 95-годишнината от рождението на Леда Милева, класик на литературата за деца, вдъхновен пазител и популяризитор на наследството на своя гениален баща.

Фото – Плакат на тържествената вечер и една от новите книги, които ще бъдат представени


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай