Чертаят пътя на виното от двете страни на границата

На панаира на виното в Неготин божествената течност тече в шадравани

Чертаят пътя на виното от двете страни на границата | StandartNews.com

Видин. Туристически маршрут „По пътя на виното" създават екипи от видинската Търговско-промишлена палата и агенцията за предприемачество в град Зайчар, Сърбия, съобщи председателят на палатата Красимир Кирилов. Той ще свърже в обща верига винарни от Видинско и от двете съседни области на Сърбия - Зайчар и Бор. Целта е винопроизводителите да се опознаят, да популяризират своите вина, които да бъдат предлагани в ресторантите от двете страни на границата.

 

Видински вина ще бъдат предлагани за дегустация в новосъздадения музей на виното в град Княжевац. През май екипите ще съберат производители на вино и любители на древната напитка на панаир на виното в град Неготин.

 

Проектът за създаване на маршрут на виното предвижда и проучване на възможностите за създаване на нови лозя и превръщането на лозарството в поминък на населението. Източна Сърбия, където се намират градовете Княжевац и Неготин, е известна производителка на вино още от времето на римската империя. И досега в тях са съхранени стари сортове лозя, от които се произвежда вино за европейските пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай