Събота,

Черешата събира гости от цял свят в Кюстендил

От: Стандарт -
2623
Черешата събира гости от цял свят в Кюстендил
A
A
A
  • Празникът ще се проведе на 24, 25 и 26 юни
  • Само тук може да се види "вешало", характерно за региона

Гости от цял свят прис-тигат в Кюстендил за празника на черешата. Фестивалът се организира за 15-ета поредна година от Община Кюстендил съвместно с Института по земеделие в града. "Празник на черешата" е наложил като основно събитие в културния календар, като всяка година бележи по-широка туристическа популярност заради многообразната културна програма, екологичната продукция, кюстендилските традиции и пословичното гостоприемство. Овощната градина на България ежегодно посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша, като през 2022-а определени за това са 24, 25 и 26 юни.

Тридневната програма започва на 24 юни с презентативно рисуване на млади художници, занимателно ателие с изработка на черешки, безплатно фотоогледало и вкусни череши в изобилие за всички гости на празника. От 21:00 часа жители и гости на града ще имат възможността

да се забавляват  на концерт на DJ Dian Solo и Deep Zone Project

На 25 юни 30 участници от Кюстендил за поредна година ще представят своите изключителни и неподражаеми произведения с череши и ще бъдат част от конкурса за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. Само тук може да се види т. нар "вешало" от череши, характерно за кюстендилския регион. В 16:00 ще бъдат обявени резултатите от конкурса.

Официалното откриване е от 11:00 часа.

Специално за празника над 100 сорта череши ще представи Институтът по земеделие  Кюстендил. В колекционните насаждения е събран и се

поддържа богат генофонд, съдържащ над 170 сорта

череши, по-известни от които са "Победа", "Черна Конявска", "Кюстендилска хрущялка", "Мизия", "Данелия" и други.

Богата музикална програма ще допринася за доброто настроение на гостите в обедните часове на деня. Професионалният духов оркестър на Община Кюстендил ще изнесе празничен концерт, а специални гости ще бъдат младите танцьори от НУТИ София.  Във фолклорния концерт участие ще вземат най-добрите кюстендилски състави и изпълнители.

За гостите на града Регионалният исторически музей в Кюстендил организира

две безплатни туристически обиколки с лицензирани гидове

- от 14:00 и 16:00 часа, като сборният пункт е пред Туристически информационен център  Кюстендил. През целия ден занимателни ателиета и художествени работилници ще забавляват малките посетители на празника.

В 21:00 часа на централния площад жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерт на група "Фондацията".

Последният ден от "Празника на черешата" ще започне с кулинарната надпревара "Череши в кухнята" от 10:30 часа, в която ще се включат 18 участници, а гост-водещ и тази година ще бъде Драгомир Драганов.

Много черешови игри ще забавляват посетителите на 26 юни

А млади дарования от града и страната ще пеят и танцуват в обедните часове. Малките гости на празника ще могат да рисуват и творят в занимателни и образователни ателиета до 14:00 часа, когато ще завърши празникът.

През всичките три дни на "Празника на черешата" повече 200 производители, търговци и занаятчии от региона и страната ще бъдат част от празничната атмосфера.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство".

Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата Ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод!


Всички новини от категория Моят град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com