Борисов откри обновената Централна гара

Борисов откри обновената Централна гара  | StandartNews.com

Виждате на 2-3 дни даваме на българите това, което са мечтали да видят. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на обновената Централна жп гара в София.

Първото нещо, което направи премиерът при откриването на Централна гара бе да благодари на свещениците, които осветиха с водосвет обновената гара. „Както е писано в Книгата-"Без Господа нищо не може да се направи", каза Борисов в типичния си стил.

Той заяви, че в дните на смирение преди Великден иска да поздрави екипите, които са работили по гарата, да пожелае на милионите пътници да се чувстват уютно и комфортно.

Според Борисов е хубаво да има снимка как е изглеждала Централна гара преди и как изглежда сега, както и снимки на „Лъвов мост", „бул. „Мария Луиза" и метрото.

Премиерът посъветва Йорданка Фандъкова да се усмихне истински и истински я посъветва да не обръща внимание на злосторниците. „Мъката им е голяма и е хубаво и те (злосторниците бел. ред.) да се смирят. Казах й представи си, Данче, ако сме на тяхно място-20 години нищо не сложил, тухла върху тухла, само разбивано и изведнъж гледат-едно след друго толкова хубави неща. То е голяма мъка. Много им е тежко. Затова оставете ги, не им обръщайте внимание", заяви Бойко Борисов. „Оставете хората да ползват това, което сме направили", допълни Борисов.

"Днес откриваме поредната голяма придобивка - обновената Централаната жп гара", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на церемонията по официалното откриване.

"Прав е господин Московски като каза, че това беше едно от най-нелицеприятните места в София. Всички помним, че нямаше как да се мине и през подлеза. Постарахме да го почистим и приведем в приличен вид, но подготвяме и новия проект, за да може да се реконструира изцяло гаровият площад", заяви Фандъкова.

"Отново виждаме резултата от европейските средства", подчерта кметът на София, цитиран от "Фокус".

"През 2012 година до тук дойде метрото и гостите на София, како и софиянци могат да имат удобен градски и публичен национален транспорт", добави тя.

Фандъкова благодари на министър-председателя Бойко Борисов, на министър Ивайло Московски и на директора на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев за добре свършената работа и призова столичани и гостите на столицата да пазят съоръжението.

Максимум до 4 години цялото железопътно трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км/ч. Това заяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

По думите му, към днешна дата Централната гарата е готова за експлоатация. "Единствено довършителни дейности се извършват в помещението, където се намира централизацията и контролът на трафика на влаковете. До броени дни и там ще приключи ремонтът и ще започне да се ползва. Предстои да се дооборудва детският кът и да минат процедурите по даване под наем на търговските площи", обясни още министърът на транспорта.

"На 16 май с министър-председателя Бойко Борисов ще тръгнем от ГКПП "Капитан Андреево" с влак", съобщи Московски.

"По цялото трасе до Септември в повечето участъци е издаден Акт 16. На практика до септември месец от Пристанище "Бургас" и от Капитан Андреево през Пловдив трасето е готово за скорост до 200 км/ч", подчерта министърът.

По думите му, в момента текат процедурите за отсечките Септември - Елин Пелин и София - Драгоман, за да може да се направи връзка между сръбска и турска граница и Пристанище "Бургас" - сръбска граница.

"До 3 години, максимум 4 цялото трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км в час и паралелно с това БДЖ би трябвало да се подготви с процедура за нови влакове", каза Московски. По думите му, приходите за влаковете ще дойдат от концесията за летище "София", другата част ще бъде коментирана, спрямо възможностите на бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай