Блокираха пътя за Гърция

Бунтът в Благоевград излезе на магистралата

Блокираха пътя за Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Протестът в Благоевград излезе от контрол, след като над 3000 души разкъсаха двоийния полицейски кордон и стъпиха на главен път Е-79. Още на предишния митинг се чуха призиви: "Магистрала" и този път тълпата се насочи към международното шосе за Гърция със скандирания: "Долу ЧЕЗ" и "Оставка". Не липсваха и обиди по адрес на управлявашите.

По време на шествието хората получиха подкрепа и от 80-годишния Павел Караджов, макар да не се отоплява на ток, а на твърдо гориво. "Пенсията ми е 150 лева, няма пари за електричество. Само с такива бунтове ще се променят нещата", сподели пенсионерът, който мъкнеше на гръб наръч дървени клони.

Митингът започна с едноминутно мълчание в памет на големия български актьор Тодор Колев.

После обаче настана време за атака към шосето. Трийсетина жандармеристи с каски и щитове и още толкова полицаи се опитаха да спрат множеството в района на Югозападния университет, до изхода на града за София. Целта бе да се стопира походът към международния път, тъй като протестиращите нямаха разрешително за блокада на пътя. Младежите, които бяха в първите редици заедно с организаторите, разбиха двата кордона и се затичаха по баира към главен път Е-79.

Полицията се оказа безсилна да реагира, а и униформените не проявиха крайно усърдие, за да спрат протестиращите. Все пак няколко души бяха задържани, сред тях за няколко секунди бе и общинският съветник от БСП Асен Балабанов. Той обаче веднага каза на полицая, който го държеше, че е в местния парламент и това бе достатъчно, за да го пуснат. Друг млад мъж се оплакваше на шефа на "Охранителна полиция" Васил Митов, че някой от полицаите го ударил в гръб с палката си, но не видял точно кой е.

Хиляди стъпиха на магистралата точно в 12,00 часа и с викове ознаменуваха спечелената битка с полицаите: "Много сме, силни сме", "Българи, юнаци" и "Победа". После изпяха химна на страната ни. В това време от двете страни на блокирания пътен участък започнаха да се трупат колони от автомобили. Пътуващите към столицата се отбиваха по два обходни маршрута.

"Протестите се превърнаха в бунт срещу държавата. Искаме оставка на цялото правителство, да си върнем държавата, настояваме за международно разследване на целия 23-годишен преход. Да си върнем държавата", призова от мегафона Людмила Манова, която е сред водачите на протеста. Тя отправи апел към полицията да пуснат задържаните до половин час и заплаши, че ако това не стане, множеството ще окупира сградата на Първо РУП, където са прибрани "нашите приятели". Хората решиха да поемат по пътя към село Бело поле. С развети български знамена и с викове множеството тръгна натам. В първите редици бе и певецът Стоян Джельов. Униформените ги последваха. Протестиращите крещяха, че няма да отстъпят и настояваха някой от правителството да дойде на място, като най-добре това да е премиерът Бойко Борисов.

Людмила Манова направи опит да се свърже с министър-председателя, но не успя. Напрежението на магистралата се увеличи заради огромната колона от чакащи в двете посоки автомобили. Пропуснат бе само джип с малко дете, на което му прилошало. Стотина души от протестиращите се отказаха да бият още километри по магистралата и си тръгнаха. "Протестът си е протест, но се уморих, ще се прибирам", сподели бившият футболист на "Пирин" и национал Методи Стоянов-Мечо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай