Бизнесмени даряват за България в Лувъра

Бизнесмени даряват за България в Лувъра | StandartNews.com

Представянето на Казанлък е част от съпътстващата програма около откриването на изложбата "Епопеята на тракийските царе" в Лувъра. Общината, на чиято територия са открити най-ценните експонати при разкопките на могили в Долината на тракийските царе, се надява да привлече вниманието на френската публика като интересна туристическа дестинация. Освен с богатото си историческо минало градът разчита да впечатли и с уникалната казанлъшка маслодайна роза, високачественото розово масло и минералните извори в района.

Местни фирми, занимаващи се с розопроизводство, ще заминат с официалната делегация за откриването на изложбата, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Те ще участват в специално организирания българо-френски делови форум. Предприемачите ще търсят партньори от френската парфюмерийна индустрия. Освен тях в Париж ще заминат и представители на големите компании от машиностроенето и хидравликата в Казанлък, съобщи кметът Галина Стоянова. Градоначалникът е решила да даде възможност на двама обикновени казанлъчани също да присъстват на откриването на безпрецедентната българска изложба в най-големия музей в света. "Започваме кампания за участие в анкета с въпроси, характерни за историята на Долината на тракийските царе. След което ще се изтеглят двама участници, които ще заминат за Париж да участват в откриването на изложбата в Лувъра и представянето на Казанлък", обясни Стоянова.

 

Това е инвестиция, която ще се връща идните години, каза Красимир Станев

Десетки бизнесмени даряват средства за рекламата на България в Париж по време на тракийската изложба в Лувъра. Кампанията по инициатива на в."Стандарт" - "Дари за България", набра скорост. Кметове, институции и общественици вече направиха своите преводи, за да се събере недостигащата сума от 200 000 лв. за мащабна реклама във френската столица на изложбата и страната ни.
Доайенът на туристическият бранш Благой Рагин първи се включи в кампанията. А след него същото направиха едни от най-известните и големи бизнесмени в България. "Цоло Вутов, Лъчезар Цоцорков, Ветко Арабаджиев и още много, много други мои приятели и колеги подкрепят кампанията", каза пред "Стандарт" Рагин. Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обяви, че още днес организацията ще внесе своята скромна лепта от 500 лв. Оттук нататък всеки от нашите членове отделно може да подкрепи тази достойна национална кампания, допълни той.
Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев определи като изключително добра инициатива изложбата на българското тракийско съкровище. "Убеден съм, че това е положителна инвестиция, която тази година не - но в следващите ще донесе дивиденти за страната ни. Самият аз имах възможност да се убедя в това преди 4-5 години, когато част от съкровището бе изложено в една частна галерия в Париж. Тогава посетих изложбата и с очите си видях на какъв огромен интерес се радва", заяви бизнесменът. По думите му подобни изложби са признание за страната ни и е добре за бизнеса, че ще бъде показана част от културата ни в най-посещавания музей в света. "Вярвам и съм убеден, че ще бъде изложено съкровището по подобаващ начин. Затова трябва да има и чудесна разгласа и да се знае в кое крило и в коя зала на Лувъра може да бъде видяно. Това е пътят да покажем по един агресивен начин в добрия смисъл на думата "агресивен" страната си", каза Станев. Той бе категоричен, че подкрепя такива инициативи. "Албена" АД е основен спонсор на Софийската опера, която в средата на септември ще гостува с "Нибелунгите" на Вагнер в Южна Бавария".

Наталия Малчева
Виржиния Георгиева

Сметка за дарението:
Министерство на културата
IBAN: BG06BNBG96613000175501
BIG: BNBGBGSD
Българска народна банка

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай