Безработни и затворници чистят Враца

Безработни и затворници чистят Враца | StandartNews.com

Враца. Над 300 безработни, включително и затворници, се грижат за чистотата във Враца. Сред част от хората обаче зрее недоволство, защото се оказва, че не получават обещаните пари по европейската програма, по която са били наети.

Мъже по на 50-60 години метат, чистят тревата по тротоарите, боядисват, ремонтират, изхвърлят боклук, съобщава бТВ. Повечето са изкарали курс за пътни строители по европроект с обещанието да вземат по 380 лева заплата. "Тия пари, които ги обеща социалният министър, ги няма никакви, значи в момента сме назначени на минимална работна заплата. Ще получаваме чисто 220 или по 10 лева на ден", оплака се Стоян Стоянов, един от наетите по европрограмата.

В другия край на Враца затворници почистват района около река Лева. Наети са по договор с общината с надница 16 лева. "Приятно ни е, защото обичаме хигиената. Между другото и хората са доволни от нас, избиваме си така и дните по-бързо", споделя лишеният от свобода Александър Костов.

С метлата Александър, който излежава поредната кражба, освен джобни, си гарантира и предсрочно излизане. По правило два работни спестяват един ден от присъдата. В групата от затвора, макар и да не се охранява, има строги правила. В момента, в който се окаже, че лишен от свобода е употребил алкохол, веднага бива прибиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай