Бейхан Мехмед: Нека Всевишният дари човечеството с мир

Бейхан Мехмед: Нека Всевишният дари човечеството с мир | StandartNews.com

Кърджали. В над 300 джамии в Източните Родопи мюсюлманите честват Рамазан Байрам. И тази година централната джамия в Кърджали се оказа тясна да приюти над 500 мюсюлмани, дошли да отслужат празничен намаз по случай настъпването на Рамазан Байрам. Сред множеството бяха председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, кметът на общината Хасан Азис, председателят на общинския съвет Раим Мустафа.

Ритуалът започна минути след седем часа с байрамска молитва отслужена от районния мюфтия Бейхан Мехмед. В празничното си обръщение към мюсюлманите той отправи пожелание „Всевишния да дари цялото човечество с мир и благодат, да опази хората от завист и егоизъм и да дари хубавата ни страна с щастие, благодат и просперитет". След празничната молитва започна ритуалът „байрамлашмак" – размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите дариха пари на децата, дошли пред джамията.

По обяд за празника в Кърджали пристигна и турският вицепремиер Бекир Боздаг, придружаван от Касим Дал и Корман Исмаилов, лидери на Народната партия "Свобода и достойнство". След посещение в джамията в Кърджали и продължилия по –малко от час престой висшият политик замина за Момчилград, където посети Мюсюлманското училище и се срещна с преподавателите и учениците.Бекир Боздаг отказа всякакви изявления пред журналистите. Неговият медиен съветник обясни, че визитата е неофициална.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай