Берковица клика за дъба на Радичков

Берковица клика за дъба на Радичков | StandartNews.com

Монтана. Мало и голямо в Берковица клика за големия летен дъб, който се извисява на брега на язовир „Огоста” при някогашното село Калиманица. Това е дъбът, описан от писателя Йордан Радичков, който е роден в селото. Сега то се състезава с други 9 кандидати за най-известното дърво у нас в националния конкурс „Дърво с корен 2012”, обявен от фондация „ЕкоОбщност”. Който от 10-те конкуренти събере най-много гласове, ще представи България в европейския конкурс „Дърво на годината”.

Дъбът на Калиманица е засаден към 1600-та година. През 1882 година до него е възникнало селото. Само на метри е било училището, в което е учил сладкодумецът Радичков. Цялото село е изнесено заради язовира, но той е останал. Вече се извисява на 27 метра височина. Всяка година на 8 септември под сянката му се събират оцелелите жители на селото и си спомнят за времето, когато са живели заедно на това място.

В конкурса е включено още едно дърво, свързано с живота на голям творец. Това е 180-годишната черница на Петко Славейков, която се намира в село Петко Славейков, област Габрово. Останалите са чинари на над 1000 години, намиращи се при селата Златолист и Белащица, бук на 400 години от Копривщица. Има и втори дъб, чиято възраст е 550 години. Той се намира в село Скравена.

Преди дни кметицата на Берковица Димитранка Каменова призова съгражданите си да подкрепят дървото на Радичков. Кликането продължава до последния ден на октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай