Белоградчик празнува Петровден като свой празник

Белоградчик празнува Петровден като свой празник | StandartNews.com

Белоградчик. Каменният град Белоградчик е избрал Петровден за свой празник през далечната 1916 година, съобщи кметът на общината Борис Николов. Традицията е жива 98 години след това. На Петровден в града започва панаир, а кметът се отчита пред гражданите за извършената работа през годината.

Над 100 души се събраха в младежкия дом в неделя за тържествена среща с властта, допълни Борис Николов. Сред тях беше и делегация от побратимения сръбски град Княжевац, водена от Мишел Микович, от близкото сръбско село Ново корито, начело с кмета Крунислав Йованович. Пристигнаха и гости от румънското посолство у нас.

На срещата бяха отличени бизнесмени, които разкриват работни места. Почетни грамоти получиха и представители на културата, 16 отличници от последния випуск на средното училище „Христо Ботев".

"Честваме деня на града с много малко пари", обясни кметът. Общината има финансови затруднения и е отделила скромни средства за концерти на рок-групата „Хоризонт" и фолк-певеца Райко Кирилов. Духови оркестри от селища от Видинска и Монтанска област, както и местни художествени състави свириха и пяха от сърце за празника на каменния град бъзвъзмездно.

За почетен гражданин на Белоградчик е обявен Борислав Тошев, бивш заместник-министър на образованието. Утре в града пристигат студенти от географския факултет на Московския държавен университет. Те помагат на общината да подготви документацията за обявяването на първия геопарк у нас – „Белоградчишки скали".

На Петровден жителите на скалния град отбелязаха и 35-годишнината от създаването на ученическия духов оркестър. Най-много благодарности за това получи ръководителят му Ангел Джунински.

Денят на града продължи с веселие на панаира, разположен в подножието на скалите "Адам и Ева". Сергии, бирарии и лунапарк осигуриха приятното прекарване на жителите и гостите на града от близо и далеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай