Банско се залюля в ритъма на джаза

Банско се залюля в ритъма на джаза | StandartNews.com

Легендарният Шели Берг стана кръстник на 13-годишния пианист от Русе Николай Димитров

Оригиналните "Мънго Джери блус бенд" вдигнаха градуса на купона на макс на старта на феста

Международният джаз фестивал в Банско, най-значимото лятно културно събитие в курортния град, бе официално открит преди вечер. Създателят и вдъхновител на музикалната проява, д-р Емил Илиев, и кметът Георги Икономов приветстваха от сцената хилядите зрители, дошли на площада в града да се насладят на изпълненията на наши и чужди джаз звезди. "Отново сме заедно, за да дадем старт на 18-то издание на "Банско джаз фест 2015". Приветствам всички вас и ви пожелавам приятни минути с програмата, подготвена ни от д-р Илиев", каза Икономов.

Изненадата на вечерта беше най-малката джаз изпълнителка с корен от Банско - деветгодишната Александра. От три години тя упорито упражнява гласа си в жанра и сега за първи път показа своя талант на престижната сцена на фестивала. Началото бе ударно. Публиката чу вълшебния глас на Васил Петров и музикантите от "Биг бенд - Благоевград"с диригент Борис Янев. Предната вечер Васко и бендът направиха трибют концерт под наслов "Сто години Франк Синатра" на сцената в гранд хотел "Банско.

След тях на сцената се качиха "Шели Берг трио" (България, САЩ). Американската джаз легенда, номиниран няколко пъти за "Грами", стана "кръстник" на международната сцена на 13-годишния пианист Николай Димитров от Русе. Талантливият възпитаник на Училището по изкуствата направи своя дебют по време на джаз феста представен лично от Берг и радиоводещия Тома Спостранов. Тази година е изключително успешна за русенския пианист, който свири на сцената на "Карнеги Хол" и "Роял Албърт Хол".

Спространов разказа, че първата изява на джаз форум на Николай е била на Националната среща в Русе. На сцената в Банско 13-годишният музикант изпълни популярната пиеса на Дюк Елингтън "С Jam Blues", която бе аплодирана горещо от публиката. Шели Бърг предсказа блестящо бъдеще на талантливото момче и обеща да следи развитието му.

Същата вечер джемсешънът завърши с "Мънго Джери блус бенд". Англичаните идват за първи път от години в оригиналния си състав с вокалиста и китарист Рей Дорсет, Джон Плейл на баса, Тоби Хюншам на клавишните и Боб Уайт на барабаните. Дорсет, който неведнъж е идвал в България, създаде невероятно настроение сред феновете, изпълнили площада пред сцената в Банско.

По традиция събитието е от 8 до 13 август, но тази година меломаните бяха зарадвани с концерт още в петък вечер с участието на Кристина Кирова квинтет, "Носталгия", "Асид фолк Файв" и Маги Алексиева-Мей и "Лолас квартет".
Довечера предстои специалната италианска изненада - певецът Рон (Росалино Селамаре), носител на наградата "Сан Ремо" от 1996-та. "Дърти пърчес" с Христослав Галилеев-Гальо, Иван Лечев, Мишо Йосифов и вокалиста Емил Минчев, редовни участници във феста, ще сложат точката на купона за вечерта.

След края на концертите музиката продължава с джем сешъни в много от хотелите на курортния град. Тома Спространов изнася видеолекции в хотел "Лъки". А Стефан Марков от "Булфото", който от години снима събитието, подреди във фоайето на читалището изложбата си "Jazz в Банско". С 40 фотоса той представя някои от най-ярките моменти от историята на джаз феста и неговите изпълнители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай