Банда пестила данъци през автокъща

Банда пестила данъци през автокъща | StandartNews.com

Банда пестила данъци години наред през автокъща в Дупница. Участниците намалявали драстично дължимите на бюджета налози за търговия с автомобили втора употреба. Колите се вкарвали предимно от Италия и се препродавали на български и чужди граждани и фирми с посредничеството на автокъща. При вноса на им оригиналните покупни документи били подправяни като отразените в тях цени били завишавани многократно, за да има основание да бъдат продавани по-скъпо у нас.

В продажните фактури пък отразявали много по-ниска цена, за да се намали дължимият към бюджета данък.

За да избегне риска от разкриване на данъчната измама, групата е действала по специфична схема. Колите били купувани от фирма, която ги е вкарвала в дадена автокъща срещу „наем на паркоместа". Автомобилите били вписвани в счетоводните документи на автокъщата като собственост на фирмата и продавани на клиентите от нейно име – т.е. не през автокъщата. Така при данъчна проверка къщата е представяла документи, че колите се водят собственост на друго юридическо лице, регистрирано по ДДС.

При специализирана операция на ГДБОП и НАП на територията на Дупница, осъществена под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, престъпната група е неутрализирана. Извършени са множество претърсвания и изземвания на документи, компютърни данни и други доказателства. Според събраните до момента материали по случая групата е действала поне от август 2012 г. Предстои повдигане на обвинения. Нанесените щети на държавния бюджет са в особено големи размери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай