Багерист обяви гладна стачка в подкрепа на бивш управител на ВиК

Багерист обяви гладна стачка в подкрепа на бивш управител на ВиК | StandartNews.com

Част от колектива на фирмата е против смяната на управителя

Добрич. Багерист, който от 4 години работи във ВиК вчера бе препречил с багера си едно от платната за движение на бул. "Трети март" в Добрич, в близост до фирмата в знак на протест срещу освобождаването на управителя инж. Юлиян Иванов. Пред медиите протестиращия заяви, че независимо, че е диабетик започва гладна стачка, която няма да прекрати докато не се оправят нещата и не остане Иванов начело на фирмата. В съседство негови колеги стояха в знак на мълчалива подкрепа. Пред репортер част от служителите на дружеството споделиха, че смяната за тях е безпринципна и искат да знаят защо е направена в последния момент преди служебното правителство да приключи работата си.

Инж. Иванов лично излезе и помоли протестиращия да освободи платното за движение. След това Иванов направи своеобразен отчет пред медиите за своята работа като управител на фирмата в периода от 1.08.2013 до момента.

"Когато поех фирмата тя имаше задължение към "Енерго-про" за електроенергия в размер на над 4 700 хил. лв. и бяхме пред спиране на тока. Автопаркът бе блокиран, в складовете нямаше никакви части, а цялата област бе на воден режим. За времето, в което ръководя фирмата успях да изплатя всички задължения към енергодоставчика и с излизането ни на свободния пазар на електроенергия да намалим разхода за електроенергия от 1 200-300 хил. месечно на 900 хил. лв. Очаквам около 7 млн. приход от това, че "Енерго-про" ползва наши електросъоръжения без да ни плаща наем, както и да ни бъдат възстановени 1 200 хил. лв." - каза инж. Иванов.

Той заяви още, че поемайки фирмата тя е имала 86 % водни загуби, които вече са намалени на 79-80 на сто и са направени разчети до 2018 г. загубите на вода да спаднат до 40 %. В отговор на питане инж. Иванов заяви, че според него освобождаването му от поста е на личностна основа от страна на Радослав Русев, който бе ресорен зам.-министър в служебния кабинет, а преди това за кратко и управител на фирмата. Иванов подчерта, че Русев е даден на главна прокуратура заради продажбата на тръби от стар неизползван водопровод за скрап. Той подчерта още, че очаква в края на годината ВиК-Добрич да е на печалба в размер между 60-80 хил. лв.

От МРР съобщиха за смяната на управителя на ВиК в Добрич, като посочват, че причината е лошото управление и тежкото състояние на дружеството.

"Констатирано е сериозно влошаване на финансовото състояние на ВиК-Добрич. Негативният финансов резултат на водното дружество за първото полугодие се е увеличил почти десетократно спрямо същия период миналата година, като за 2014 г загубата възлиза на 1,6 млн. лв. Негативната тенденция се запазва и към края на деветмесечието. Паралелно с това са се увеличили загубите на вода и консумацията на електричество" - информират от министерството.

Иванов предостави копие на медиите от извършена проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция, която е съставила акт на Русев в качеството му на управител на ВиК заради непроведена обществена поръчка за ремонт на автомобил, за което са платени големи суми за ремонт на служебен автомобил. Той добави, че е завел дело в Районен съд - Добрич, срещу вече бивш счетоводител на фирмата, който за сметка на дружеството е ходил на курс по английски език, като фактурата е 1599 лв., с искане сумата заедно със законната лихва да бъдат възстановени на фирмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай