Авджии блокираха за кратко пътя за Маказа срещу разделянето на ловен район

Авджии блокираха за кратко пътя за Маказа срещу разделянето на ловен район | StandartNews.com

Момчилград. Около 150 жители на община Момчилград затвориха за няколко минути пътя към граничния пункт Маказа край спирка Джебел.

Служители на реда не им позволиха да спрат движението и ги изтласкаха от асфалта.Протестът им е провокиран от разделянето на две на ловна площ „Равен". Събралите се изразиха и недоволството си от назначаването отново в Горското на Шукри Халил.

Протестиращите авджии издигнаха плакати „Без политика в лова" и „Не на разделянето на ловната площ на дружина Равен". Те бяха подкрепени от кметове на села, които лаконично обясниха, че подкрепят хората. Преди блокадата на пътя, ловците се събраха пред сградата на Горското в Момчилград, а двама техни представители разговаряха с новия директор Светлана Тенева.

Според председателя на ловно-рибарското сдружение „Родопи" в Момчилград Лютви Юсеин проблемът датира още от 2012 година, когато тогавашният министър на земеделието и горите Мирослав Найденов разделил въпросното ловно поле. Тогава една част от членовете на сдружението в Момчилград се отделят и учредяват ново сдружение „Ахрида", регистрирано в Ямбол. В края на протеста бе прочетена декларация в подкрепа на протестиращите ловци. Бе заявено, че ако отново няма отговор на искането им, следващата седмица ще блокират пътя за Гърция за по-дълго време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай