Атанас Скатов приключи експедицията на Денали

Атанас Скатов приключи експедицията на Денали | StandartNews.com

Разбрах, че всичките ти мечти могат да бъдат убити само за броени минути от някой, който иска да бъде като теб, но не е успял и знае, че няма да успее никога. Това обяви в личния си профил във Фейсбук алпинистът от Сливен Атанас Скатов, който в момента се намира в Аляска, за да изкачи последния континентален първенец на земята. До момента Скатов изкачи шестте най-високи върха на континенти.

"Скъпи приятели, с много болка в сърцето и душата искам да ви съобщя, че за мен експедицията на Денали 2015 приключи вчера. Преди още да съм стъпил в планината и да съм имал и най-малък шанс да тръгна към върха. Станах жертва на саботаж от един егоцентричен противник на веганството планински водач на име Себастиан Гроу, пише Атанас Скатов. Той е първият вегетарианец, успял да изкачи Еверест и още пет първенци на континенти. За малко повече от две години Скатов трябваше да стъпи и на най-високия връх на Северна Америка.

Оказва се, че за него няма подходяща храна в експедицията, макар и той да е платил предварително участието си. "... Бях провокиран ежедневно от гидовете и саботиран. Останалите четирима членове на експедицията също бяха против моето меню на хранене. Може би и това, че ми е последен връх от Севън съмикс им действаше допълнително като трън в очите на всички. И вчера малко преди да излетим от базовия лагер от едно малко словесно спречкване между мен и един млад водач с неособен опит в планината, основният водач взе решение, че за мен експедицията е приключила. Така на този етап водачът Себастиан Гроу сложи край на кариерата ми", пише алпинистът.

Миналият месец Атанас Скатов бе тържествено изпратен от кмета на Сливен Кольо Милев, а общинският съвет му отпусна 5000 лева за участие в експедицията. Преди година Скатов успя да покори връх Еверест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай