Асът на фламенгото пее с кавала на Теодосий

Асът на фламенгото пее  с кавала на Теодосий | StandartNews.com

Варна. Вокален дует ще сложи началото на очаквания с огромен интерес концерт „Братимене" в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2013. Теодосий Спасов и Арканхел ще запеят една авторска песен на Теодосий по мотиви от българския фолклор. Неусетно тя ще премине във фламенко ритъм, в който ще се включат и останалите музиканти в проекта - перкусионистът Агустин Диасера и китаристът Дани де Морон.

При пристигането си в България преди концерта най-нашумелият млад глас на световната фламенко сцена Арканхел сподели, че се чувства част от постоянния процес на изменения и развитие на този специфичен музикален жанр: „Фламенкото през двайсет и първи век се променя по много естествен начин всеки ден. Откакто ние, фламенко изпълнителите, имаме възможността да свирим с други музиканти, ставаме свидетели на непрекъснато предаване на знания, което кара фламенкото да се развива. То е музика с много вкоренена традиция и често твърде затворена в себе си. Затова ние се опитваме да вкараме във фламенкото хармонико-мелодически игри, които са по-нестандартни и се срещат все по-често в света на музиката днес."

Част от този процес на взаимно проникване с други музикални традиции е и проектът „Братимене", който Арканхел реализира в партньорство с големия български музикант - майстора на кавала Теодосий Спасов.

Двамата се срещат за първи път в Севиля и по-късно в Барселона участват заедно на популярния фламенко фестивал. Оттам преди две години стартира съвместният им проект, който досега е представян в няколко европейски страни, но за пръв път идва и в България. След гостуването във Варна двамата музиканти ще се представят и на големия фламенко фестивал в Мадрид през юни.

Концертът във Варна е на 26 април и се реализира с подкрепата на Испанското посолство и на Рока България. Като партньор в осъществяването на проекта компанията кани след края на концерта всички гости във фоайето на Фестивалния и конгресен център на чаша испанско пенливо вино Фреженет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай