Англичани с български носии на шествие с кукери

Англичани с български носии на шествие с кукери | StandartNews.com

В близките дни пет английски семейства ще се завърнат в разложкото село Елешница, където живеят вече няколко години. В момента повечето англичани са в родината си, но скоро ще пристигнат в българските си домове. Защото на Великден тук има уникален кукерски фестивал. Той събира стотици туристи от страната и чужбина. Над 100 кукери ще предизвикат удивлението на гостите, които всяка година идват от курортите Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. А в шоуто винаги участват и англичаните. „На народните хора се хващат и петте английски семейства, които имат къщи тук. Те обличат народни носии и играят наравно с другите наши жители, като наричат за здраве, мир и берекет. Те харесват българските традиции и обичаи. Танцуват и пеят заедно с нас", твърди кметът на Елешница Сашо Мицин. Легенда гласи, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите.

Наши и чужди туристи вече резервират места в хотели в община Разлог заради уникалния кукерски фестивал навръх Великден – 1 май, в разложкото село.

В последните години тук идват стотици гости от страната и чужбина, за да станат част от шоуто на маскираните мъже, жени и деца. Чужденците по традиция снимат с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерските групи от трите махали в населеното място.

„Празникът е сред най-почитаните в региона. Туристите са очаровани от уникалните костюми на нашите кукери. Те се дивят на красотата на маските и кукерските премени. Четири поколения празнуват заедно, правим го вече над 25 години", допълва кметът Сашо Мицин. Танцуващите кукери ще прогонят злото далеч не само от селището, но и от цялата община. Те ще възвестят и пролетното пробуждане на природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай