Абитуриенти в римски тоги получиха дипломите си в древния Абритус

Абитуриенти  в римски тоги получиха дипломите си в древния Абритус | StandartNews.com

Археологическият комплекс край Разград става предпочитано място за церемонии и празнични тържества

Абитуриенти, облечени в римски тоги, получиха дипломите си сред естествените декори на древния римски град Абритус край Разград. 95 зрелостници от 41-ия випуск на природо- математическата гимназия „Ак. Никола Обрешков" в града се събраха на прощална церемония в обновения археологически резерват и под звуците на Gaudeamus igitur направиха първата крачка по пътя към зрелостта.

В реч, изпълнена с римски сентенции, директорът на училището Мануел Василев благодари на младежите за упоритите усилия по време на обучението им. Всеки четвърти дванадесетокласник има отлични оценки на матурите, о две трети от пълните шестици на абитуриентите в разградска област са получени в математическата, отчете директорът.

Това е първата церемония по дипломиране, организирана в археологическия резерват, след мащабната реконструкция за 6,2 млн. лв., осигурени от ОП Регионално развитие. Успешно изпълненият проект „Абритус – мистика и реалност" приключил в края на миналата година вече дава богати плодове, коментира за kmeta.bg градоначалникът Денчо Бояджиев. Статистиката сочи, че през първите пет месеца през посетителските места на комплекса са преминали 5 хил. туристи.

Запазени и експонирани по най-добрия начин, величествените декори от древността се превръщат в място, където все повече хора избират да организират тържествени церемонии и празнични ритуали, обясни директорът на историческия музей в Разград Иван Иванов. Традиция е вече в комплекса да се правят сватбени ритуали, да се играят спектакли, а вече и да се раздават дипломи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай