58-годишен мъж стана донор на сърце и други органи

58-годишен мъж стана донор на сърце и други органи | StandartNews.com

Сливен. 58-годишен мъж стана донор. Той е транспортиран от нашата болница към болница "Лозенец" в София в петък по обяд. Това съобщи пред журналисти д-р Васислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

На 22 юни тази година пациентът е приет в неврологично отделение с много тежък мозъчен кръвоизлив. Ден по-късно е преместен в реанимация заради влошаване на състоянието, а на 26 юни мъжът е изпаднал в мозъчна смърт. Координаторът по донорство в болницата д-р Николай Иванов е провел разговори с близките и към 21 часа в четвъртък те са дали съгласие. В петък пациентът е транспортиран с линейка, защото екипът се надява на трансплантация и на сърце, а е най-подходящо то да се експлантира на място, а не да се превозма. Ако се касаеше за бъбреци и черен дроб, най-вероятно експлантацията щеше да бъде извършена в Сливен, обясни д-р Иванов.

Това е втората донорска ситуация със съгласие от близките за сливенската болница през тази година, а от 2001 досега общият брой е 6. Имало е 4 случая, при които роднините не са дали съгласие за даряване на органите на своите близки. Сливен е на първо място по успешни донорски ситуации. Ръководството на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" изказа своите дълбоки съболезнования на семейството на пациента и голямата си благодарност към близките му за проявеното разбиране, следствие на което ще бъдат спасени човешки животи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай