40 години висше образование отбелзяват в Стара Загора

40 години висше образование отбелзяват в Стара Загора  | StandartNews.com

Стара Загора. Преди 40 години в Стара Загора отворя врати първото висше училище – Висшият институт по зоотехника и ветеринарна медицина, чийто наследник днес е Тракийският университет. Тази годишнина бе един от акцентите на празника на българската просвета и култура и славянската писменост. Старозагорци отбелязаха 24-ти май с тържество на площада и масово шествие по централния булевард „Цар Симеон Велики". В словото си за празника кметът Живко Тодоров благодари на всички, изградили едно класно висше учебно заведение, което кара много млади хора да останат в този град, да продължат кариерата си и да се реализират. Той благодари специално и на българските учители за неуморния труд, с който обучават и възпитават хиляди ученици.

Повече от час продължи празничното шествие по централния булевард, което поведоха областният управител Живка Аладжова, кметът Живко Тодоров, депутати, изявени представители на просветата, изкуството и културата. В дефилето участваха общо 35 представителни блока на детски и учебни заведения, културни институти, спортни и самодейни клубове и състави, абитуриенти и ветерани от различни випуски на средните училища.

След това празникът продължи в централния градски парк „Пети октомври" с концерт на детски вокални групи и състави „Върви, народе възродени" с празнично веселие.

Довечера в парка ще бъде аранжирана празнична арка, под която символично ще преминат в зрелостта абитуриентите от 7 гимназии града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай