30 000 на събор в Неврокопско

30 000 на събор в Неврокопско | StandartNews.com

Музика и спорт забавляват посетителите

Най-малко 30 000 души ще посетят събора край сатовчанското село Ваклиново този уикенд. Събитието е знаково не само за Неврокопския край, но и за хора от цялата Благоевградска област, идват посетители чак от Доспат и Велинград.

„Провеждаме този събор за единадесета поредна година след 10-годишно прекъсване. Чака се с голямо нетърпение от всички. Гурбетчии от региона още през януари питат за датите на проявата, за да знаят кога да излязат в отпуска. Стотици наши жители от цял свят се прибраха, за да празнуват заедно с нас и да се видят с близките си", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, под чийто патронаж се организира Ваклиновският събор.

Той е посветен на тютюнопроизводителите. Отглеждането на тютюн е основно препитание за хиляди семейства в региона. На сцената през двата празнични дни ще се качат млади таланти, изявени самодейци и професионални изпълнители. Те ще разкрият пред хилядите зрители магията и красотата на българската песен и на народните ни танци, ще покажат значимостта на българското фолклорно наследство. Музикалната програма започва днес в 18,00 часа с изпълнения на самодейци. Късно вечерта в 22,30 часа е ред на поп фолка, като на сцената ще се качи Фики.

Час по-късно е тържествената заря, а за най-издръжливите ще има дискотека. Самодейци ще открият празненствата в неделния ден още в 10,00 часа. По обяд хилядите празнуващи ще гласовете на народната певица Радостина Паньова, фолк певицата Славена, местната фолк певица Крисия и фолклорни формации.

Атрактивни спортни надпревари ще съпътстват музикалните изпълнения в неделя. Мъже и жени ще се борят в свободен стил на поляните, ще има и състезание на яки мъже по канадска борба. „Вярваме, че ще дойдат повече хора от миналата година, за да се забавляват и да отдъхнат поне за 2 дни от тежкия си труд по тютюневите ниви", твърди кметът Арбен Мименов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай