300 самодейци от Русе на Копривщица

300 самодейци от Русе на Копривщица | StandartNews.com

Над 300 изпълнители ще представят Русенска област на Националния събор българското народно творчество в Копривщица. Седемнайсет певчески групи за автентичен фолклор, пет коледарски групи и десет индивидуални участници ще покажат своето изкуство пред жури в състав: проф. Елена Кутева, гл.ас.д-р Камен Дончев и гл.ас.д-р Ива Станоева.

В рамките на 4-часовата програма ще звучат гласовете на народните певици, мъже ще пеят коледарски песни, сладкодумни разказвачи ще разказват предаденото им от баби и прабаби словесно народно творчество. На сцената ще бъдат представени и два обичая, свирачи ще омаят със звуците на народни инструменти. Русенските участници в събора бяха излъчени на 46-тото издание на фолклорен събор "Златната гъдулка", който се проведе на 7-ми юни в Русе.

Основаната част от русенската група (270 самодееца) ще бъдат настанени в палатковия лагер в Копривщица. Останалите са резервирали места за пренощуване в съседните населени места. Участниците ще пристигнат в китното подбалканско градче ден преди явяването си на сцената - 8 август. Община Русе е осигурила два автобуса за своите представители, които са и най-многобройната група - над 100 участника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай