2.84 лв. за кубик вода в Добрич

2.84 лв. за кубик вода в Добрич | StandartNews.com

Добрич. От първия ден на август кубик вода в Добрич и областта е вече 2.84 лв., след като ДКЕВР разгледа внесеното предложение на водното дружество, което искаше цената на водата да е 2.94 лв. Сред мотивите, които ВиК изтъква за искането на увеличението е това, че цената не е променяна през последните три години, като до този момент тя бе 1.92 лв. за кубик без ДДС, а токът е скочил с 30 на сто.

Електроенергията е основният разход на държавното дружество, тъй като Добрич и областта пие подпочвена вода от различни дълбочини, която се доставя с помпи. Заради това, а и старата и амортизирана мрежа, дружеството е сред тези с най-лоши показатели в страната.

Загубите по водопреносната мрежа са от порядъка на 75-80 на сто, задълженията към енергодоставчика са около 3 млн. лв.Управителят на ВиК заяви, че въпреки всички усилия да се подобри събираемостта фирмата има вземания от клиенти – физически и юридически лица на територията на цялата облас,т от порядъка на около 10 млн. лв.

Поредният ценови шамар за добричлии идва само ден след като местните парламентаристи решиха, че от 1 юнуари догодина такса “Смет” за жителите на областния център ще скочи със 75 на сто. Преди това с над 13 % поскъпна електроенергията. Хората се притесняват отсега как ще карат зимата, защото работните места са предимно сезонни и недоумяват дали ще успяват да си плащат сметките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай