200 на протест срещу ромите от "Максуда"

200 на протест срещу ромите от "Максуда"  | StandartNews.com

Жители на квартал "Победа" във Варна скочиха срещу ромите от "Максуда", които бяха настанени на общежитие там. Наложи се полицията да засили присъствието си в района, за да се предотвратят сблъсъци. Ромите останаха без покрив, след като незаконните им бараки бяха съборени. Повече от 200 души протестираха срещу новите съседи и искат преместването им на друго място в най-кратки срокове. Опасенията са, че присъствието на циганите ще доведе до напрежение в квартала и увеличаване на битовата престъпност. В района, в който няма осветление, живеят много хора с увреждания и незрящи, които могат да бъдат лесна плячка за мургавите бандити, а общежитието е между две детски градини. "Ние не сме расисти, но където има роми, там има и висока престъпност. Ето, вече преджобват слепите хора. Майките вече ги е страх да пускат децата си на улицата", коментира д-р Тошка Атанасова.

След раждането на детето ни се преместихме в "Победа". Наблизо има детски градини и хем е по-далече от циганите, хем е тихо и приятно място. Сега какво стана, общината ни ги докара под прозорците. Не може така", каза и Мирослав Колев.

Протестиращите подготвят жалба до кмета на общината, в която поставят проблемите на квартала и искат среща с него. Прави се и подписка срещу настаняването на ромите в приюта. От Общината заявиха пред протестиращите, че специалисти от различни направления помагат на ромските семейства да се преориентират - в търсене на квартира или завръщане по родните места, при близки и роднини. Любомира Комитска, шеф на дирекция "Социални дейности" в община Варна, обеща от името на цялото ръководство и от името на кмета, че новите квартиранти няма да останат за постоянно в общежитието. В отговор протестиращите се заканиха да излизат всяка вечер, докато проблемът не бъде решен. Към протестиращите в "Победа" се присъедини и група националисти, които заявиха в края на демонстративния протест, че ако общината не изгони ромите от приюта, те ще го направят сами.

"Между община Варна и Европейския съд по правата на човека тече сериозна кореспонденция заради казуса с "Максуда", коментира кметът на Варна Иван Портних. Той е категоричен, че местната власт продължава да спазва закона. В приюта на СУПЦ "Анастасия д-р Железкова" са настанени 85 деца и 64 възрастни хора. Мярката е временна, докато се намери по-трайно решение за тяхното бъдеще. Кметът обаче не се ангажира с крайни срокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай