15 км ад за тирове на Кулата

15 км ад за тирове на Кулата | StandartNews.com

Спират камионите в две редици, за да не „запушат" Сандански

Повече от денонощие чакат превозвачи да преминат границата с гърция през ГКПП – Кулата – Промахон. Стачкуващите гръцки фермери блокираха движението за тирове в 16,00 часа в неделя. Няма никаква яснота кога ще се пускат камиони към и от южната ни съседка. При среща с транспортния ни министър Ивайло Московски на 5 февруари на граничния пункт заместник-префектът на Централна Македония за област Серес Янис Моисядис пое ангажимент да информира областния управител на Благоевград Бисер Михайлов за графика на блокирането и пускането на движението през границата. Целта бе българските и европейските превозвачи да могат да планират пътуванията си. „Трябваше поне 24 часа напред да знаем каква ще е ситуацията. Г-н Моисядис обаче не изпълни своя ангажимент. Нямама никаква яснота за бъдещите действия на протестиращите", заяви в понеделник губернаторът Бисер Михайлов.

Заради продължаващата над 24 часа „тапа" на Кулата тировете в някои райони, където е възможно, се спират в две редици. Колоната от тирове е дълга 15 километра, стига до санданското село Дамяница. Най-важно е да не стигне до Сандански, където пътят е тесен и това изцяло ще блокира движението на всякакви моторни превозни средства. Гръцките фермери дори затвориха в 14,00 часа движението и за леки коли, и за автобуси. Очакванията бяха в 16,00 часа бариерата за тях да се вдигне. Колкото до тировете, ситуацията е „тука има, тука нема", признаха наши митничари. На чакащите шофьори се раздава храна и вода, което е задължение на общините Сандански и Петрич. Те осигуряват хапване и живителна течност на водачите по график.

През нощта срещу понеделник цялата опашка от камиони на ГКПП – Илинден – Ексохи е била стопена. В 10,00 сутринта гръцките фермери са затворили движението за всички МПС-та. Между 15,00 и 17,00 часа те пропускаха само леки коли и автобуси. После отново слагат „тапа" до 22,00 за всички видове моторни превозни средства.

По-рано днес новият председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Мирослав Найденов настоя България да поиска от ЕК наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата на границата, а външно министерство и дипломат №1 Даниел Митов да бъде по-активен в кризисната ситуация от гръцката стачка.

Европейската комисия трябва да вземе отношение за блокадата по границата. Това пък заяви транспортният министър Ивайло Московски в интервю за БНР. И уточни, че "проблемът не е само двустранен между България и Гърция", защото е блокиран европейски коридор, за което отношение трябва да вземе и Генерална дирекция „Транспорт" към комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай