Зърната на керацудата не се мачкат

Пътуването разваля еликсира от най-нежното бяло грозде

Зърната на керацудата не се мачкат | StandartNews.com

Да отидеш в Рим и да не видиш папата е лошо. Но да идеш в Илинденци и да не пийнеш керацуда - това е престъпление. Всепризнат майстор на приготвянето на този течен еликсир е местният свещеник Георги Сарадинов. 67-годишният Божи служител печели награда след награда на различните конкурси. Вече е на години, но все така всеотдайно се грижи за 7 дка лозе. "Най-важното е да го гледаш с любов, че то е като бебе. Съдовете, в които се слага гроздето за ферментация, трябва да са идеално чисти. Керацудата е като млякото - иска чистота и пълна хигиена", обяснява отец Георги.

Този течен еликсир обаче много лъже. Хем е пивко, хем бързо те сваля. Много е ароматно. Извади ли се от съда майка, до час започва да потъмнява.

Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е с жълт оттенък и веднага ти грабва окото. Вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване до края на живота ти, реди ценителят на божественото питие.
Ако човек пие по литър тежко червено вино, то от керацудата не бива да близва повече от половин литър. Не му налитайте и не го обръщайте бързо в гърлото си, съветва отецът.

Той е категоричен, че керацудата на друго място не може да вирее. Не успява да узрее добре, остава зелено гроздето. Дори виното трябва да се приготвя само на място, а не да се извозва надалеч, защото се губят вкусовите му качества. Не бива да мачкате зърната. Гроздовете се измиват и изцеждат. Отделят се здравите зърна от чепките. След това се опитайте да отделите сока по най-удобния за вас начин. Следващата ви задача е да измерите захарното съдържание на гроздовата мъст, което трябва да е 21-23%. Ако е по-ниско, под 20%, ще трябва да добавите захар. 1 кг повишава захарното съдържание на 100 л течност с 1%. Намиращите се в сока винени дрожди сами ще започнат процеса на ферментация. Проверявайте ежедневно и температурата - най-добре е тя да бъде между 15 и 18 градуса С. Наличието на мехурчета в течността и специфичната миризма подсказват, че ферментацията е започнала. "Не правете гроздовия сок прекалено сладък, защото няма да ферментира или ще вкисне", предупреждава майсторът на керацудата. След няколко седмици на дъното на съда ще се образува утайка и така ще разберете, че е настъпил краят на ферментацията. Тогава ще трябва да прелеете полученото вино с помощта на гъвкава тръбичка в друг съд, като внимавате да не размътите утайката. Оставете го да престои и отново да се утаи и втори път го прехвърлете. Новополучената утайка прецедете през плътна тъкан.

Последният съд трябва да бъде такъв, че да можете да го напълните догоре, да го затворите и да го оставите на прохладно място. Често бялото вино е по-капризно на цвят и за да се запази, се слага витамин С, след като е минала ферментацията и се отточи. На 100 литра се разтварят 100 милиграма витамин С на прах.

"Керацудата задължително се пие с приятели, за да споделите с тях вълшебния му вкус", твърди свещеникът от село Илинденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай