Всички се радват на ваучер за Коледа

Не се хващайте на въдицата с last minute промоции

Всички се радват на ваучер за Коледа | StandartNews.com

София. Как да зарадваме близките си, без да фалираме след Коледа? Кога е перфектното време за шопинг в навечерието на празниците? И кои са подаръците, за които не си струва да се харчим? Седмица преди Дядо Коледа да се спусне през комина, "Стандарт" потърси мнението на професионалиста - финансовия консултант с 10-годишен опит Стойне Василев от сайта smartmoney.bg.

Колко точно мога да похарча за тъщата и колко - жената? Преди да се "пуснете" в мола, първо си отговорете на този въпрос, съветва финансовият консултант. По принцип бюджетът за подаръци е добре да се разпредели поне месец преди празниците, уточнява Стойне Василев. Но и седмица по-рано да го направите, все е по-разумно, отколкото да пазарувате импулсивно. "Всички разчитат на декемврийската заплата за коледното пазаруване. После обаче се оказва, че сме се поохарчили повече и януари става доста тежък месец от финансова гледна точка. Нека да не си причиняваме такива главоболия, като планираме нашите покупки", призовава финансовият консултант. "Ако имаме определен бюджет за всеки един от нашите близки, шансът да надхвърлим общия фонд за подаръци е минимален", категоричен е Василев. "Всеки трябва да се разпростира според собствената си черга и възможности. За едни е нормално

да похарчат 40% от дохода си за празниците

а за други 10% е абсолютният максимум", смята консултантът. Колкото и ограничени да са обаче средствата ни за предстоящите празници, не трябва дори да си помисляме за бърз кредит, категоричен е Василев. До този тип заеми трябва да прибягваме само при крайна необходимост. "Тези кредити са много популярни напоследък и са много изкушаващи. Но са продукт като всеки друг и трябва да преценим дали можем да си го позволим. При някои годишният процент на разходите, тоест цената на кредита, достига 3000% на година", алармира Василев.
Според експерта

"прахосъбирачката" е най-лошият подарък

който можем да направим за Коледа - затова не се харчете за сувенири на промоция, от които никой няма нужда. Виж, добра идея е да подарим ваучер за някой магазин, особено ако не знаем точно какво харесва нашият близък, или пък си "има всичко".

"Идеята на финансовото планиране е не да намаляваме разходите, като купуваме по-евтини неща с по-ниско качество, а да потребяваме същите стоки, но на по-ниски цени", уточнява Василев. Той смята, че онлайн шопингът ни дава чудесна възможност да се обзаведем за Коледа на сметка. "Можем да закупим стоките директно от интернет доставчика, където цените по правило са по-ниски, или от реалния търговец, където е най-евтино", съветва финансовият консултант. Друг вариант за оптимизиране на разходите по празниците са картите за лоялни клиенти. "Почти всеки магазин или верига предлагат специални оферти за хората, които вече са пазарували от тях. В много случаи намаленията са от порядъка на 20-30%", обръща внимание Василев.

Празничните оферти и промоциите у нас започват още в началото на декември и изкушението да надхвърлим предвидения бюджет, за да не изтървем намалението, е огромно. Василев обаче призовава да не вярваме на твърденията на родните търговци, че офертите им са уникални и никога повече няма да се повторят, защото доста често се оказват лъжа. "За разлика от търговците на Запад, тези у нас не винаги са коректни при представянето на промоциите и "last minute" офертите. Те

надуват изкуствено цените

точно преди коледния сезон и след това обявяват новите цени за много по-ниски от предишните, а в действителност разликата е минимална", твърди той. За да познаем обаче коректните търговци, трябва да се базираме на личния ни опит и този на близки и приятели.

Злоупотребите с кредитни и дебитни карти през този период на годината зачестяват и трябва да сме много внимателни, напомня Василев. "Много е важно онлайн магазинът, от който пазарувате, да е доверен и да сте купували вече от него. Един от най-разпространените начини за измами в мрежата е чрез сайтове, които много наподобяват тези на известни марки. Когато си оставяте данните на картата в някой, трябва внимателно да проверите точния му адрес и дали е защитен", съветва специалистът. И напомня - независимо дали пазаруваме по интернет или не, имаме право да върнем закупената стока, в случай че не отговаря на очаквания ни, на описанието на опаковката или просто вече не ни харесва. На много места пише да пазим касовите бележки до напускане на търговския обект, но Василев съветва

да ги съхраняваме поне 3 дни

Защото това е срокът, в който можем да върнем продукта, без да даваме обяснения на търговеца, а ако покупката е по интернет, той е дори 7 дни. "Специално за празниците много търговци увеличават този срок на 15 или повече дни, с условието да не връщат пари, а да заменят стоката с друга на същата стойност. Така целят да привлекат потребителите, които се колебаят какъв точно подарък да изберат", обяснява финансовият съветник.
Ако все пак сме похарчили доста по празниците и сме надхвърлили предвидения бюджет, отговорът на въпроса как да "оцелеем" до януарската заплата отново се крие в планирането, категоричен е Василев. В случай че са ни останали малко пари, е много важно как ще ги разпределим, за да не попаднем в спирала от дългове. Затова успешната стратегия в тази ситуация е да се съберем цялото домакинство и

да планираме заедно разходите си

за месеца. Първо трябва да започнем с фиксираните и неизбежни сметки - ток, вода, парно, наем, вноска по кредит. А после да опишем и останалите разходи, като ги подредим по степен на важност. Накрая да теглим чертата и там, където бюджетът свършва, като ще се наложи разходите под нея да не ги плащаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай