В очакване на новото божоле

Произведено, за да се пие бързо, това вино генерира милиони всяка година

В очакване на новото божоле | StandartNews.com

Точно след три седмици почитателите на виното по целия свят ще закрещят: "Le beaujolais nouveau est arrive!" или "Новото божоле пристигна!". В 12 в полунощ на третия четвъртък на ноември от региона Божоле в Бургундия тръгват камиони с бутилки, които бързо трябва да бъдат доставени във всички магазини, кафета и барове във Франция, за да може още от сутринта да започнат дегустациите. Денят се е превърнал в неофициален празник във Франция, но се разпростира и по целия свят - и как иначе, след като пиенето продължава цял ден. Докато слънцето залезе във въпросния четвъртък (тази година е 21 ноември), над 65 милиона бутилки, почти половината от общото годишно производство на региона, ще бъдат разпределени и изпити в цял свят. Някои казват, че всичко се дължи на добра маркетингова кампания и са абсолютно прави.

Божоле нуво са първите бутилки с новата реколта, които биват отваряни в годината. Те са пълни с еликсир

от френския вид грозде гаме

което узрява най-бързо и е любимо на нетърпеливите ценители. Макар да носи толкова радост и сладко предчувствие за другите предстоящи вина, които по това време зреят, божолето е доста критикувано заради невисоките му вкусови качества. Лошите оценители обаче забравят най-важното - божоле нуво е произведено, за да се пие бързо тук и сега. Докато местните любители на виното чакат другите бутилки, те могат да се наслаждават на божоле нуво. За това то се консумира от ноември до февруари и не отлежава.

Виното се произвежда в Божоле, Бургундия. Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на XIX век. Третият четвъртък на ноември е установен през 1985-а, а за първи път се празнува извън Франция през 1982-а. Днес се произвеждат около 45 милиона литра на година, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от божолето се изнася, като най-големите фенове са в Германия, Япония и САЩ. На какво се дължи тази популярност? С леко лилавеещия се цвят и плодов аромат божолето притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. То е най-близкото по вкус до бялото вино, колкото червеното може да бъде естествено.

Разбира се, много от популярността се дължи на добрата реклама, доайенът на която е кралят на Божолето Жорж Дюбьоф. През 1952 г. той обикаля Франция със своя велосипед, за да продава вината си. През 60-те предприемачът развива концепцията за Beaujolais Nouveau - младото, леко и ненатрапчиво червено, което дотогава по-скоро е пренебрегвано от французите. Но в следващите десетилетия получава търговска марка, специален етикет и става световен хит.

Еликсирът се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и богат плодов аромат. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Гроздоберът се извършва задължително

на ръка през септември

Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. Мецерацията е само 4-5 дни и така се запазва свежият плодов аромат. В рамките на месец преминава през две ферментации - между реколтата и разливането в бутилките. Но всичко това вълнува производителите, за пиячите най-важното, което трябва да знаят е, че божоле нуво се поднася с 13°C температура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай