Учени с пробив в ядрения синтез

Учени с пробив в ядрения синтез | StandartNews.com

Учените от американската Национална лаборатория в Ливърмор направиха пробив в опитите да бъде постигнат ефикасен ядрен синтез, съобщи Би Би Си.

Овладяването на ядрения синтез - процеса, който "захранва" Слънцето, може да осигури неограничен и евтин източник на енергия. За да бъдат рентабилни, централите, използващи ядрен синтез, трябва да произвеждат повече енергия, отколкото консумират. Това досега не беше постигано.

Лабораторията в Ливърмор разполага с най-мощния лазер. С помощта на неговите 192 лъча изследователите са загрели и компресирали малко водородно гориво до степен, при която започва ядрен синтез. По време на експеримент в края на септември количеството освободена с ядрен синтез енергия е превишила количеството енергия, поета от горивото. Това се постига за пръв път в света и приближава следващият етап - възпламеняване, при който от ядрения синтез ще се получава толкова енергия, колкото осигуряват лазерите.

Специалистите описват постижението като най-значимото за ядрения синтез от няколко години. Учените се опитват да постигнат контролиран ядрен синтез от половин век. Лабораторията в Ливърмор е създадена именно с тази цел. В света има и други подобни проекти - например центърът ITER, който се строи в Кадараш, Франция. В него обаче вместо лазер ще се използват магнитни полета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай