Петък,

Учени с пробив в ядрения синтез

От: Администратор -
3694
Учени с пробив в ядрения синтез
A
A
A

Учените от американската Национална лаборатория в Ливърмор направиха пробив в опитите да бъде постигнат ефикасен ядрен синтез, съобщи Би Би Си.

Овладяването на ядрения синтез - процеса, който "захранва" Слънцето, може да осигури неограничен и евтин източник на енергия. За да бъдат рентабилни, централите, използващи ядрен синтез, трябва да произвеждат повече енергия, отколкото консумират. Това досега не беше постигано.

Лабораторията в Ливърмор разполага с най-мощния лазер. С помощта на неговите 192 лъча изследователите са загрели и компресирали малко водородно гориво до степен, при която започва ядрен синтез. По време на експеримент в края на септември количеството освободена с ядрен синтез енергия е превишила количеството енергия, поета от горивото. Това се постига за пръв път в света и приближава следващият етап - възпламеняване, при който от ядрения синтез ще се получава толкова енергия, колкото осигуряват лазерите.

Специалистите описват постижението като най-значимото за ядрения синтез от няколко години. Учените се опитват да постигнат контролиран ядрен синтез от половин век. Лабораторията в Ливърмор е създадена именно с тази цел. В света има и други подобни проекти - например центърът ITER, който се строи в Кадараш, Франция. В него обаче вместо лазер ще се използват магнитни полета.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички