Учени отгледаха зъби от урина

Британски професор критикува метода на китайците

Учени отгледаха зъби от урина | StandartNews.com

Пекин. Китайски учени отгледаха елементарни зъби от най-необикновен източник - човешката урина.

Резултатите, публикувани в Cell Regeneration Journal, цитирани от Би Би Си, показват, че урината може да се използва като източник за стволови клетки, които след това да се превърнат в малки наподобяващи зъби структури. Учените се надяват, че техниката може да бъде развита в начин за замяна на изгубени зъби.
Други учени в областта на стволовите клетки обаче предупреждават, че целта може да се натъкне на предизвикателства. Изследователи от цял свят търсят начини за отглеждане на нови зъби, които да заменят изгубените с възрастта или лошата дентална хигиена.

Учените от институтите по биомедицина и здраве в Гунджоу използвали урината като отправна точка. Клетки, които обичайно излизат от тялото, като тези от съдържанието на отделителната система, били изолирани в лаборатория, след което превърнати в стволови. Смес от тези клетки и друг материал от мишки била имплантирана в гризачите. Учените съобщиха, че след три седмици сборът от клетки започнал да прилича на зъб. "Наподобяващата на зъб структура съдържаше зъбна пулпа, дентин, емайлов орган", съобщиха те. Но тези "зъби" не са толкова здрави като естествените.

Изследването няма да доведе незабавно до нови възможности за зъболекарите. Според учените обаче то може да стимулира нови проучвания, за да се постигне "мечтата за пълно регенериране на човешки зъби за клинична терапия".

Проф. Крис Мейсън, специалист по стволови клетки от Университетския колеж в Лондон, обаче заяви, че урината е лоша отправна точка. "Това е може би най-лошият източник. На първо място има много малко клетки и ефективността на превръщането им в стволови клетки е много ниска. Просто не се прави така", категоричен е той. Изследователят предупреждава, че рискът от зараза, например чрез бактерии, е много по-голям, отколкото при други източници на клетки. "Голямото предизвикателство тук е зъбите да имат пулпа с нерв и кръвоносни съдове, за да могат да се сраснат и да се получат постоянни зъби", допълва проф. Мейсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай