Цар и президент с името на Апостола рибар

Цар и президент с името на Апостола рибар | StandartNews.com

Главата на църквата е самият господ Исус Христос, провъзгласи и папа Франциск. В последната си проповед той подчерта изрично, че пред Него всички сме равни. Но понеже някой все пак трябва да се заеме с конкретната работа тук, на земята, Исус е делегирал правата си, както се казва сега, на своя ученик Петър. А на гръцки това означава камък - камък, върху който ще се гради Храмът на новата вяра. А Павел, като по-млад, поема методическата и организационна работа, за което свидетелстват многобройните му послания до различните християнски общини.

И двамата загиват мъченически за вярата - на днешния ден в Рим, извършили своето дело. Затова имената им се носят от десетки милиони мъже и жени от всички възможни християнски вероизповедания.

И у нас винаги е имало изобилие от Петровци и Павловци. И нищо чудно, че създателят на новото духовно учение се казва Петър Дънов.

Чудно е друго - че няма много българи с тези имена, достигнали върховната власт. Въпреки че най-дълго управлявалият наш цар - от 927 г. до 969 г. - е Петър. Имаме и Петър II - злощастният брат на Асен и Калоян, загинал през 1197 г. след поредния болярски заговор. В модерни времена имаме само министър-председател с името на първоапостола - Петър Гудев. Нелош публицист, който обаче използва управлението си като служебен премиер през 1907-1908 г. за лично обогатяване.

Изобщо на държавниците у нас с това име не им върви особено. Петър Младенов, освен че така и не разбрахме председател ли е или президент - не изкара и една година на поста си заради прословутата "танкова" касета. БСП пък фиксира поредния си гаф, като се опита да пробута през 1992 г. Петър Бояджиев за министър-председател. Само дето той се оказа с френски паспорт. Пловдивският адвокат Петър Стоянов не успя да се класира за втория си президентски мандат, въпреки че всички около него бяха убедени, че ще успее. Самият той беше сигурен в дублирането на триумфа си. Неслучайно според социологическо проучване Стоянов имаше рейтинг, близък до този на апостола Левски. И точно високото самочувствие му изигра лоша шега - БСП лидерът Георги Първанов, който привидно нямаше никакви шансове, го победи.

Иначе министри, кметове и политици с името на Апостола рибар дал Господ. Не може обаче в този дълъг списък да не споменем Петър Берон и някогашния кмет на София Петър Междуречки.

А Павловци от подобен ранг пък въобще липсват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай