Тросковският манастир по-стар от Рилския

При строежа споявали камъните с хоросан, забъркан с мляко, захар и яйца

Тросковският манастир по-стар от Рилския | StandartNews.com

Симитли. Уникален древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича все повече туристи в полите на Малешевска планина. Светата обител се намира на над 20 км от общинския център Симитли. Тя е в махала Поповска на село Брестово, което някога е било част от село Тросково. Затова и манастирът е кръстен Тросковски. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Легендите гласят, че по тези места са скрити златни иманета от хайдути и войводи. През 2003 г. Брестово стана известно в цялата страна като "Българския Клондайк". Тогава фирма за геоложки проучвания и сондажи бе готова да инвестира 270 000 щатски долара, за да търси в района злато. В последния момент обаче работата се разсъхнала. "Не знаем дали има златни залежи. Но сме убедени, че нашето истинско съкровище е този вековен манастир. Посрещаме много чужденци, които остават възхитени от светата обител, съхранила българския дух и християнската вяра през вековете", твърдят жители на селището.

Манастирът "Свети Архангел Михаил" е построен през 1149 година

сочат запазени писмени данни. Правен е по уникална технология. Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко за по-голяма здравина. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Манастирът е в долината на Стара река. Опожаряван е три пъти от турците. Днес от него е останала само църквата. През 2007 г. храмът е реставриран със средства на община Симитли.

Този манастир е бил като светлината за местните хора. Не е случайно, че е кръстен на архангела, почитан като вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Пази легенди, митове, истории, човешки съдби. През Средновековието тук е имало над 100 монаси. Те се занимавали със земеделие и животновъдство, имали и мандри. Отглеждали над 1000 глави едър рогат добитък. Млякото от кравите текло по калени тръби чак до манастира, където пълнели съдовете с него. Преданията разказват, че от тази света обител преди векове започва събирането на дарения за изграждане на Рилския манастир. Градежът на църквата в Рилския манастир в първоначалния му вид е правен по макет на Тросковския манастир. Оттук са пренесени и огромните казани за курбан, които и до днес ги има в Рилската света обител. Монасите помогнали и за строежа на църквата в благоевградското село Лешко, която носи същото име - "Свети Архангел Михаил". Манастирът не бил подминат и от най-разрушителното земетресение в региона - Крупнишкото. От 150 години насам, откакто се измерва силата на земните трусове, то се смята за най-силното и опустошителното на Балканите и в континентална Европа - 7,8 по Рихтер. Изравнява божия храм със земята на 4 април 1904 година. Но местните хора запретват ръкави и го възстановяват.

Вдигнат е в предишния си вид с изцяло доброволен труд

и дарения от селяните. Иконостасът в църквата е съхранен в автентичния му вид. В светилището доскоро се е пазело и евангелие със сребърен обков. Не се знае откога датира светото писание, изписано на руски език, но мистична сила го пази от фотографии. По заръка на ръководството на Неврокопска епархия обаче от няколко години ценните църковни книги и утвар в отдалечените храмове са на отговорно съхранение в митрополията. Църквата в село Брестово е стопанисвана през последното столетие от потомци на свещеника, който отслужил първата литургия в новоизградения храм след 1904 година. Поддържа се от ревностни християни в селата Брестово и Тросково.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов и екипът му са наясно, че религиозният туризъм води много туристи от страната и чужбина в общината. Затова са построени няколко нови църкви и над 40 параклиса през последните 7-8 години. Те привличат поклонници от различни краища на света. Всички се впечатляват, че храмовете в общината са осветени. Сред приоритетите на местната власт е да се поддържат добре и да се полагат грижи за всички храмове в района. Инвестират се значителни финансови средства за тяхното обновяване. За последно е довършена нова църква в село Железница, където нямало храм. Строи се още една с уникална каменна зидария в село Тросково. "С гордост можем да кажем, че направеното за вярата тук ни кара да се сравняваме с една малка Света гора - с много храмове, манастири, параклиси, оброчища, свети места. А перлата в тази корона е нашият уникален Тросковски манастир", казва Апостол Апостолов. Така се съхраняват българската нация, българските традиции, българщината, допълва той.

С влакче на ужасите по Коматинските скали

Само на 3 км от светата обител се намира и друг природен феномен. Забележителният скален масив "Коматиница" също е в село Брестово. Няма човек в община Симитли, който да не знае за скалите и за манастира. Уникалността на местността се дължи на забележителността на формите на самите скални композиции. Някои от тях стигат височина от 125 метра. Местните хора се гордеят с изобилието и уникалното съчетание от природни и исторически забележителности в общината. Прочутите Коматински скали ще бъдат превърнати в туристическа атракция заедно с Тросковския манастир. Това предвижда проект на община Симитли за развитието на скалното катерене в региона. И в момента нашенци и чужденци атакуват скалния масив. Геоложкият феномен е идеално място за отдих, разходки, планинарство и за вдигане на адреналина. Амбицията на общината е да облагороди целия район край Коматинските скали с пари от Европа. Предвижда се да има беседки, пейки, чешма.

"Имаме идея да направим истинско влакче на ужасите. То ще тръгва от самите скали и ще се движи по трасе с дължина 1,3 километра. Длъжни сме да се възползваме от този природен феномен. Целта ни е Коматиница да привлича туристи от страната и чужбина в нашата община, както Тросковският манастир", твърди кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай