Трима икономисти получиха Нобелова награда

Трима икономисти получиха Нобелова награда | StandartNews.com

Стокхолм. Тазгодишната Нобелова награда за икономика получиха трима икономисти - Юджийн Ф. Фама и Ларс Петер Хансен от университета в Чикаго и Робърт Джей Шилер от "Йейл" за "емпиричните им анализи за цената на активите", съобщи Нобеловият комитет.

"Няма начин да се предвидят цените на акциите и облигациите през следващите няколко дни или седмица. Но е доста възможно да се предвиди широкият курс на тези цени за по-дълъг период, като например следващите три до пет години. Тези открития, които могат да изглеждат едновременно изненадващи и противоречиви, бяха направени и анализирани от тазгодишните лауреати - Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилер.", пише в изявлението на комитета.

"Започвайки в началото на 60-те години, Юджийн Фама и няколко сътрудници демонстрираха, че цените на акциите са изключително трудно за предвиждане в краткосрочен план и че новата информация много бързо влияе на цените. Тези открития не просто имаха голямо влияние върху последвалите изследвания, но освен това промениха и пазарните практики", пише още в текста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай