Петък,

Трима икономисти получиха Нобелова награда

От: Администратор -
Трима икономисти получиха Нобелова награда
A
A
A

Стокхолм. Тазгодишната Нобелова награда за икономика получиха трима икономисти - Юджийн Ф. Фама и Ларс Петер Хансен от университета в Чикаго и Робърт Джей Шилер от "Йейл" за "емпиричните им анализи за цената на активите", съобщи Нобеловият комитет.

"Няма начин да се предвидят цените на акциите и облигациите през следващите няколко дни или седмица. Но е доста възможно да се предвиди широкият курс на тези цени за по-дълъг период, като например следващите три до пет години. Тези открития, които могат да изглеждат едновременно изненадващи и противоречиви, бяха направени и анализирани от тазгодишните лауреати - Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилер.", пише в изявлението на комитета.

"Започвайки в началото на 60-те години, Юджийн Фама и няколко сътрудници демонстрираха, че цените на акциите са изключително трудно за предвиждане в краткосрочен план и че новата информация много бързо влияе на цените. Тези открития не просто имаха голямо влияние върху последвалите изследвания, но освен това промениха и пазарните практики", пише още в текста.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички