Том Джоунс възпламенява фенки на 200 концерта годишно

Том Джоунс възпламенява фенки на 200 концерта годишно | StandartNews.com

Том Джоунс - една от малкото живи легенди в световната музика, на 30 октомври ще възпламени зала едно на НДК. Той ще изпее евъргрийните си, но и парчета от 40-ия си албум Spirit In The Room. Новата колекция съдържа кавъри на хитове, подписани от Пол Макартни, Боб Дилън, Пол Саймън. "Това беше чудесна възможност да работя с някои от техните песни", казва сър Том.

Мъжът, заради когото фенки от всички възрасти разкъсват сутиените си, е роден в Уелс и още от 17-годишен е бракуван за тийнейджърската си любов Мелинда. И въпреки че често кръшка на жена си, е с нея вече 50 години. Те са гаджета от училище. Сватбата им е през март 1957 г. Същия месец се ражда и синът им Марк. За да се грижи за семейството си, Том почва работа във фабрика за ръкавици, а после и в строителството.

Роден е на 57-а улица в село Трефорест, Южен Уелс, на 7 юни 1940 с името Том Уудуорд.

Том Джоунс има дислексия и не харесва спортове като футбола.

Той е на 12, когато лекарите откриват, че има туберкулоза. Години по-късно той казва: "24-те месеца на лечение бяха най-лошите в живота ми". Тогава само слушал музика и рисувал.

Висок е 1,77 м

През 1963-та става фронтмен на уелската банда "Tommy Scott and the Senators". Забелязва го мениджърът Гордън Милс и го взима под крилото си, завежда го в Лондон и му дава името Том Джоунс - на името на популярна комедия, печелила "Оскар".

Милс урежда договор за запис на Том Джоунс с компанията "Дека". Първото му парче "Chills and Fever" не прави кой знае какво впечатление, но "It's Not Unusual" става световен хит, след като пиратска офшорна радиостанция го промотира. Прави песента тема на филма "What's New Pussycat?"

Джоунс е награден с Ордена на Британската империя през 1999 г., а през 2006-а получава рицарско звание от кралица Елизабет II за "вярна служба на музиката". Том завоюва редица награди през цялата си кариера, включително "Грами" за "Най-добър нов изпълнител" през 1966 г., MTV Video Music Award през 1989 г. и два приза Brit - през 2000 и 2003 г.

Става известен и със сценичния си стайлинг -винаги с полуразкопчана риза и тесни панталони.

Предпочита по-малко да записва и повече да изнася концерти.

Изявите му са популярни и със страхотния сексзаряд, който той вкарва, а почитателките измислят и ритуал - на всяко шоу хвърлят на сцената ключовете от хотелските си стаи.

Том Джоунс и неговият кумир Елвис Пресли се срещат през 1965 г. на снимачната площадка на "Парамаунт". Те стават добри приятели и пеят дуети в Лас Вегас. Китарист на Джоунс от 1969-а до 1974 година е Биг Джим Съливан, също един от големите приятели на Елвис.

Джоунс пее поне веднъж годишно във Вегас до 2011 година.

От 1969-а до 1971-ва има собствено тв шоу, озаглавено "Това е Том Джоунс". В едно от тях пее с Джанис Джоплин.

През 2000 година Бил Клинтън го кани да пее в новогодишната нощ по време на тържествата за Милениума във Вашингтон.

На 1 юли излиза на "Уембли" на концерта за Даяна в компанията на Джо Пери, китарист на "Аеросмит", и соул певеца Джос Стоун.

Пее химните на Обединеното кралство и на Уелс преди няколко важни боксови мача.

Изнася по 200 концерта годишно, въпреки че вече е на 73.

През 2009 г. Джоунс е избран на за "Най-секси мъж на планетата" от унгарското списание "Периодика".

През 2009-а спира да боядисва косата си и казва, че навлиза в нов етап от живота си. "По Коледа винаги взимам месец почивка и я оставям да си расте. Не се и бръсна. Тогава косата ми е като сол и пипер - бяло и черно. Но тази година израсна в сребърен цвят и го запазих, защото е по-изискано", казва той.

През май 2011-а Джоунс се появява като гост вокал в албума на Хю Лори, така обичания доктор Хаус.

Има 36 хита в Top 40 на Англия и 19 в САЩ. Някои от най емблематичните от тях са "It's Not Unusual", "What's New Pussycat", "Delilah", "Green, Green Grass of Home", "She's a Lady", "Kiss" и "Sex Bomb".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай