Стомахът не иска сланина за Коледа

Свалете кожата на пуйката, избягвайте готовата кайма, съветва проф. Донка Байкова

Стомахът не иска сланина за Коледа | StandartNews.com

Остават броени дни до Коледа и на постите вече им се вижда краят. Съвсем скоро тези от вас, които са се отказали временно от мръвката и всички животински продукти, ще изпитат отново удоволствието от вкуса на пържолата, пилешкото бутче и кашкавала. Малко преди да заредим празничната трапеза, от "Стандарт" потърсихме проф. Донка Байкова, водещ специалист в областта на храненето и диететиката, за да ни обясни защо трябва да хапваме месца и как да си приготвим най-здравословно.

------------------------------

"Най-важно е месото, което включвате в менюто си, да е чисто. То е изключително полезно заради високото съдържание на белтъци в него, между 15 и 20%", обяснява проф. Байкова. Освен на белтъци е източник и на ценни витамини и минерали. Именно качествените мръвки ни доставят нужното количество на витамини от група В, в частност В1, В6 и В12. От месните деликатеси

черпим и т.нар. хемово желязо

което помага на организма да произвежда хемоглобин. Други ценни съставки на месото са цинк, калций, натрий, калий, магнезий и фосфор.

Когато дойде време да съставяте менюто за празничната трапеза, отделете специално внимание при избирането на месцата, които ще включите. "Специалистите по хранене препоръчват да се избягва жилавото месо, което се намира около ставите на животното, заради хрущялите и сухожилията в него, защото организма не ги усвоява", обяснява проф. Байкова. Вместо овче и говеждо пък прибегнете до агнешко и телешко. Месата от млади животни са с по-ниско съдържание на наситени мастни киселини, съответно са и по-полезни. Именно тези мастни киселини отключват заболявания като

атеросклероза, диабет, хипертония

и сърдечно-съдови инциденти. Храните с високо съдържание на мазнини могат да причинят дори рак на стомаха и на дебелото черво. Най-лесно ще различите качественото от некачественото, когато купувате цяло месо и внимавате то да не е шарено. "Аз лично препоръчвам шол, каре и бон филе. Ако направите този избор, несъмнено ще избегнете мазнините", подчерта проф. Байкова.

От всички видове меса безспорно най-полезни са птичите. При пилешкото и пуешкото обаче задължително трябва да отстраните кожата. Субпродуктите също не са за предпочитане, тъй като са с много ниска хранителна стойност.

В повечето случаи готовата кайма, която купуваме от магазините, е с високо съдържание на сланина и сол. Затова за коледните сармички и кюфтенца ви съветваме да си вземете цяло месо и да си го смелите сами. "Ако така каймата ви се струва много суха, спокойно можете да добавите няколко лъжици зехтин", казва специалистът по хранене. Когато купувате колбаси обаче, трудно можете да избегнете мазнините. Във всички видове наденици, салами, кренвирши и консерви

съдържанието на мас е минимум 20%

Ето защо най-добре за здравето на вашето семейство е празничните блюда с мезенца да включват пастърма, филе и шунка от цяло месо.

Освен към мръвките след пости се връщаме и към всички млечни продукти. "Млякото е ценна храна, богата на белтъци, мазнини, въглехидрати и минерални соли. Съдържа и различни витамини - А, С и В", подчертава проф. Байкова. Заради ценните си съставки, то често е включвано в диети на хора, страдащи от различни заболявания. Диетолозите препоръчват да похапвате поне 250 г мляко на ден и 50-100 г сирене. Освен много мазнини и белтъчини, които сиренето съдържа, то носи и ценни съставки, полезни за пълноценната работа на стомаха. Между солите с особено значение се открояват калциевите и фосфорните, които предпазват от заболяване венците и зъбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай