Синеокото острие на червените

Виртуозът на скалпела д-р Лидия Петкова пое БСП-Варна

Синеокото острие на червените | StandartNews.com

Варна. Червените вече си имат и синеоко острие. Хирург номер 1 във Варна доц. д-р Лидия Петкова бе избрана преди дни за лидер на БСП-Варна. Тя смени досегашния председател на Градския съвет на партията, който по устав трябваше да се откаже от него, след като стана депутат.

Крехката синеока дама, за която се знае, че е виртуоз на скалпела, се пребори с други 13 претенденти за лидерското място, като 9 от тях си направиха отвод и изборът на финала беше между нея, общински съветник и младежки активист. Централния Комсомол от столицата изпрати дори през главата на местното ръководство декларация до медиите в негова подкрепа, но доцентката очаквано и без драми събра 123 гласа от общо 213 делегати. На поредното заседание на Общинския съвет, в който Петкова е втори мандат, се надпреварваха да й честитят.

Още с влизането си в залата и в знак на уважение кметът на Варна Иван Портних, издигнат от ГЕРБ, се отправи с поздравления първо към доцентката. "Тази жена всички мъже я познават", обичаше да казва за нея къде на шега, къде наистина предшественикът й Борислав Гуцанов. Всъщност докторката има цяла армия пациенти, които благодарение на нея живеят втори живот. Тя оперира вече 36 години, а от началото на прехода досега е шеф на клиниката по урология в болница "Света Анна". А най-успешната година за здравното заведение е тъкмо, когато тя го управлява през 2009-2010 г. Точната ръка, бързото и вярно решение, смелостта - това са качествата на добрия хирург, които са най-важни и в политиката, казват и съпартийците на доцентката. А тя признава, че със скалпела напред в партийните работи може да се върви само в определени ситуации и, ако е в тяхна вреда.

Чистка няма да прави, а смята със същото ръководство да продължи тенденцията - да се огледат редиците и да се обединят съмишлениците. Точният й партиен скалпел ще резне опонентите на предстоящите догодина избори за европейски депутати, а следващата - и на местния вот, за управлението на Варна, е надеждата на червените. "Няма да е лесно след управлението на досегашния лидер Борислав Гуцанов, защото летвата е много висока", признава докторката. Но и пред своите вече декларира - оставам една от вас и винаги отворена за срещи, коментари и критики. За социалистическата идея тя работи 4 десетилетия - от студентската скамейка, когато става член на Столетницата.

Сега сред многото дини, които носи под крехката мишница, е и председателството на здравната комисия и участие като член в социалната в местния парламент. Но Петкова смята, че свободно време намира за себе си и семейството си, защото това е въпрос на добра организация. Доц. Лидия Петкова има дъщеря - историчка, и син - компютърен инженер. Голямата й радост са двете внучки - голямата Калояна и малката Елица. Докторката води момичета на куклени представления за малки и големи, на разходка в Морската градина и разбира се през лятото - на плаж.

Самата тя няма хоби освен хубавата художествена литература и класиката в музиката. А спортната си фигура и до днес дължи на академичното гребане от студентските години. Не толерира навика си да пуши, но смята, че в човешки план всеки сам си избира това, което му пречи. Макар и заклет пушач като лекар тя е категорично за ограничаване на цигарите в заведения, обществени и културни институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай