Щутгарт лъска имиджа на прасето

Музеят на свинята е най-любопитната забележителност в града

Щутгарт лъска имиджа на прасето | StandartNews.com

Щутгарт - София. "Обичам прасетата. Кучето те гледа с възхищение, котката - високомерно, а само прасето те гледа като равен." Думите са на Уинстън Чърчил и са намерили специално място в някогашната кланица на Щутгарт. По ирония на съдбата там, където е бил теглен ножът на безброй прасета, днес в административната й сграда се помещава колекция, имаща за цел да подобри имиджа на животното. Това не единственият Музей на свинята в света, но за сметка на това е най-големият. По-малки колекции могат да се разгледат и на други места в Германия, в Швейцария и Япония.

"Всяко животно заслужава своя музей", казва Александра, която работи там, като добавя, че някогашната кланица днес е весело място. "Посетителите тук се забавляват. Чувам смеха им от втория етаж. Освен това не забравяйте, че в Германия прасето е символ на щастието", продължава тя.

От 1 май 2010 г. административната сграда на кланицата е приютила 48 000 прасета с различна големина, форма и цвят, идващи от всички краища на света. Идеята за създаването на музея дошла на собственичката, която събирала прасенца. Колекцията, събирана в продължение на 40 години, станала толкова голяма, че можела да се побере единствено в музей. Днес тя се разглежда срещу 5 евро. Изложена е на 2 етажа с площ от 800 квадратни метра, като е разпределена в 29 тематични помещения. Радва се на голям интерес, като преди няколко месеца е дошъл 100-хилядният посетител, а Музеят на свинята се нарежда на девето място по посещаемост в германската провинция Баден-Вюртемберг.

Най-големият експонат - розов трамвай със свинска глава, посреща посетителите на входа на музея. Бил е използван като пътуваща реклама на банка в швейцарския град Базел. След като е изпълнил мисията си обаче, е бил паркиран тук. Иначе свинското приключение започва с изкачването на стълбите до втория етаж на бившата кланица. Навсякъде по стените е написано "свиня" на различни езици. Първото тематично помещение дава информация за консумацията на свинско месо по света. От статистиката става ясно, че първенството държи Китай. Следват зали с информация за различните видове породи, а на глигана е посветено цяло посещение.

В Музея на свинята са обособени няколко помещения за ползата от нея. Освен че храни хората, прасето дава хляб на ловци, месари и готвачи. Цели индустриални отрасли преработват свински продукти. Козината пък се използва за производството на четки. Кожата е много добра за направа на чанти и обувки. Прасето е незаменимо при търсенето на трюфели. Радват му се и не малко дресьори по цирковете.

Специално място е отделено на прасето касичка, като тези експонати са безброй. Произходът на този вид касичка е неясен. Допуска се, че способността прасето да наддава килограми трябва да води и до умножаване на богатството. Първото прасенце касичка датира от XIII век, но връзката между животното и парите е още от V в. пр. н. е., когато е имало монети с изображение на диво и опитомено прасе.

Почетени са и известните прасета. Първите животни, донесли световна слава на своята порода, са "Трите прасенца" в екранизираната приказка на Уолт Дисни през 1933-та. Лентата е вървяла като кинопреглед в салоните и дори е отличена с "Оскар". Единствената дива сред свинете безспорно е мис Пиги, която се появи през 1976 г. в Кукленото шоу.

В календара си пък китайците посвещават цяла година на свинята. Източната легенда гласи, че животното е пристигнало последно на празника на Новата година. Според китайския календар именно нейният знак завършва 12-годишният цикъл. Родените в годината на Свинята са много обстоятелствени и затова отначало обмислят всичко и едва след това действат. Те са верни и предани приятели, които са готови да направят големи жертви. Цветовата гама на огнената свиня са оранжево, златисто, червено, керемиденочервено, розово, пурпурно или малиново и затова е желателно да се носят дрехи в такива цветове. Следващата година на Свинята започва на 5 февруари 2019 г.

Разходката из свинския музей е забавна. Откриваш информация, за която дори не си допускал, че може да съществува. А за да е удоволствието пълно, вкусни свински гозби чакат да бъдат изядени в бирарията на първия етаж. За съжаление хапването не е включено в билета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай