Сряда,

Руският призрак от XX век

От: Стандарт -
904
Руският призрак от XX век
A
A
A

Накъде се е запътила Русия: Към космическите програми за бъдещето или към тъмните сенки в миналото? Отговорите от Кремъл не са еднозначни. Защото докато днес руските учени празнуваха 48-годишнина от пускането на първата в света орбитална станция "Салют" и изчисляваха последиците от преминалия на опасно близо разстояние до Земята (219 000 километра) астероид GC6, политиците се върнаха 100 години назад.

Председателят на Съвета за правата на човека към президента Путин Михаил Федотов разпали обществените страсти като заяви, че отдавна е дошло времето мавзолея на Ленин да се превърне в истински музей, защото сградата е от най-значимите архитектурни постижения за миналия век. Изказването на президентския човек идва в навечерието на рождения на ден на лидера на болшевиките. В понеделник се навършват 149 години от рождението на теоретика - марксист, който през 1917 година взе властта в Русия и направи първото съветско правителство. След смъртта на Ленин тялото бе балсамирано и положено в мавзолей на Червения площад, където се намира и днес. Часовете за посетители обаче са силно редуцирани през последните години.     

Новата идея – музей, а не мавзолей, не е ясно доколко ще заплени  чужденците. Но вече налива масло в дискусията дали не е време за погребение на комунистическия вожд. Предложението на Фидотов съвсем очаквано накара руските комунисти моментално да настръхнат и да припомнят историческата му роля. Но докато те се опитват да възвърнат култа към Ленин, само преди дни стана ясно, че руснаците са издигнали на пиедестал неговия наследник.  

60% харесват Сталин, това  е исторически рекорд за всички времена след неговото управление, стана ясно от публикувана в началото на седмицата анкета. Само за последните 10 години одобрението към личността му се е покачила с близо 16 пункта.  

Веднага се завъртяха различни версии за неосталинизма в Русия. Преобладаващата е, че съвременните руснаци изцяло са подвласти на прагматичния 21-ви век и са загърбили емоционалния 20-ти. Днес те оценят факта, че Сталин е спасил страната им през Великата Отечествена война. И са на мнение, че всяка голяма победа има своята голяма историческа цена (жертви на режима). 

Коментарите в социалните мрежи след това изследване бяха толкова многобройни и поляризирани, че само за дни Русия като че ли се върна десетилетия назад. В годините на студената война.

Много  аргументи  за историческо високото одобрение към Сталин изказаха политолози, които виждат сходство в епохата тогава и сега по отношение на външния враг. Според тях успехите на правителството и по време на социализма били достигнати "не благодарение на обстоятелствата, а въпреки тях". И срещу младата съветска република също били въведени "жестоки международни санкции". 

Очаква ни интересен День победы.   


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Сталин

Още от категорията