Руски готвач купува вилата на Версаче

Аркадий Новиков изкарал милионите с труд и талант

Руски готвач купува вилата на Версаче | StandartNews.com

Москва. Когато през 2008 г. знаменитият московски ресторантьор Аркадий Новиков купува за 35 млн. долара вилата "Фонтанеле" на Джани Версаче на езерото Комо в Италия, никой не се учудва. В руското издание "Финанс" неговото богатство се изчисляваше преди няколко години на 180 млн. долара, ресторантите му (негови или в съдружие) днес наброяват над 50, личен приятел е на президента Путин, близки другари са му Степан Михалков, син на режисьора Андрей Михалков-Кончаловски, и Фьодор Бондарчук - син на голямата звезда на съветското кино Сергей Бондарчук.

Наричат Аркадий Новиков "създател на империя", "ресторантьор номер 1 на Русия", но той не обича тези клишета, защото "всички империи имат тенденцията да се разрушават", а "човек, който заема някакво място в списъци, рано или късно ще бъде изместен".

Удивителен е пътят, който извървява 51-годишният днес Аркадий Новиков - от невзрачно московско момче, мечтаещо да има велосипед, живеещо с майка си и баба си в две стайчета, незабелязвано нито от съученици, нито от учители, до деня, в който в същото това училище слагат почетна дъска с надпис: "Тук е учил Аркадий Новиков".
Тръгнал да учи в техникум по готварство от немайкъде просто защото бил близо до дома им. Но там открил, че безумно обича да готви, че приготвянето на храна го прави щастлив, че животът е цветен и има смисъл. "На 17 се родих отново", признава по-късно той. Работи като готвач на доста места, а когато и в Русия настъпват промени, решава да се захване със собствен бизнес. През 1992 г. с кооперативен заем от 50 000 долара отваря първия си ресторант - "Сирена". Той е първият рибен в Москва и за пръв път там жителите на руската столица опитват екзотични морски дарове и риби.

Още при първото си "отроче" Новиков прилага качествено нов подход към кухнята, обслужването, интериора, атмосферата в едно заведение - нещо, с което не можеха да се похвалят руските ресторанти от онова време (разочаровали впрочем хиляди българи, които посещаваха Москва). Знаменит момент за Новиков е откриването през 1996 г. на прочутия и днес ресторант "Царски лов" ("Царская охота"), станал визитна картичка на Москва и на руската кухня, върнал към нея интереса и любовта на клиентите. През същата година тук се състоял легендарният обяд на президента Елцин с френския му колега Жак Ширак. Но в Москва живеят над 10 милиона обикновени хора, които също искат да хапват, пийват и да се забавляват на поносими цени. Аркадий Новиков използва незаетата ниша и създава "Елки-Палки" ("Дявол да го вземе" на български) - първия в Русия "демократичен" ресторант с руска кухня, достъпен за народа. Създава верига от тези евтини заведения - най-голямата в Русия. Преди няколко години я продаде, защото го привличали уникалните, свръхскъпи заведения, където може да разгърнеш идеите си, да предлагаш кухня от най-високо качество.

Цяло поколение московски тузари са израснали с менютата на шикарните "Галерия" и "Vogue-Cafe" на Новиков. На тези места се ходи не само да се нахраниш, но и да се покажеш. С ресторанта си "Бялото слънце на пустинята", отворил врати през 1997 г., Аркадий Новиков слага началото на нова мода в ресторантьорството - тази на тематичните и носталгични заведения. Прави ги и днес. Неотдавна в Москва се появи ресторант-караоке "Куршевел", кръстен на световноизвестния френски ски курорт, където руските олигарси прекарват зимните си ваканции. Новиков и дизайнерите му са се постарали да пресъздадат атмосферата на богаташкия курорт, в който руски милиардери броят по 10 000 евро за бутилка магнум от най-прочутите френски вина. Някогашното бедно момче, а днес могъщ бизнесмен Аркадий Новиков, се гордее и с ресторанта си "Новиков", който откри в Лондон. Амбициозен проект, който предлага азиатска (най-вече китайска) и италианска кухня, а персоналът е набиран на Острова. Въпреки че лондонската преса го посрещна "на нож" - с много забележки и направо заяждания, сега той е сред най-посещаваните в английската столица. Ресторант "Новиков" има и в Москва. Той е в "Риц-Карлтън", а цените в него са космически (Богатите все някъде трябва да си харчат парите, нали?).

Любопитни са имената, които дава на заведенията си Аркадий Новиков: "Болшой", "Чипс", "Йоко", "Бялото слънце на пустинята", "Узбекистан", "Кавказка пленница", "Камчатка", "Октомври", "Ветрец", "Микрофон", "Няма такава страна", "Недалечен Изток" и т.н. "Защо са ви толкова много ресторанти?", питат често Новиков журналистите. "Защото не мога да се спра. Това е бизнес. Такова е времето, просто ми провървя", отговаря той. На този работохолик и талантлив бизнесмен освен ресторантите в полезрението му са също производство на екологично чисти продукти (около Москва има собствено оранжерийно стопанство "Агроном", откъдето "вади" ягоди, домати, краставици, пъпеши), развиване на верига от гастрономи "Глобус-Гурме", компания за кетъринг, бутик за мебели, казино "Ангара", участия в тв шоута... Последното, с което се е захванал, е да открие в края на август или началото на септември първото в Русия заведение за понички от американската верига "Krispy Kreme", което ще се конкурира с "Dunkin' Donuts". Новиков не се притеснява от "противника", защото смята, че за всички има място под слънцето.

Съпругата му Надя Адвокатова, с която са голяма любов от млади години, пък има в Москва салони за красота и цветарски магазини. Открила е в Лондон салон за красота "Алдо Кополо", който сега е сред най-популярните в града, населен с богати руснаци. Дъщерята и синът на семейството се образоват също в английската столица. "Трябва повече време да се отделя за почивка, за съпругата и децата", съветва Новиков. "Те са ми добри, чудесни са. За мен най-ценно е семейството. Не бих го предал никога", изрича като клетва Аркадий Новиков - момчето, тръгнало някога от комуналната квартира към милионите на големия бизнес.

Аркадий Новиков за успеха и парите

Материалните ценности са като пирамидите, заявява пред руското списание "Огоньок" Новиков. Рушат се, а компаниите отиват в небитието. В морално отношение отдавна съм готов за това, че един ден успехът ще ме напусне. Лично мен той ме закали и се надявам, че ми е дал и повече акъл. Когато нещо си постигнал, трябва да разбереш, че ще се появят недоброжелатели, че някой се опитва да го направи по-добре от теб. Това е като в спорта - усъвършенстваш се, за да побеждаваш. Аз никога не съм се опитвал да бъда първи, не съм спортист. В играта не се опитвам да спечеля, харесва ми самият процес. Това всъщност не е много добро качество, просто не е здравословно. Но навярно ще ми помогне, ако загубя някой ден, да не се побъркам.
А за парите, какво да ви кажа... Бих искал да си купя самолет. Засега не мога да си го позволя, но бих искал, защото много пътувам. Въобще парите са огромно удобство. Те са за това - да ги харчиш. Аз обичам ювелирните изделия. Ако имах много повече пари, бих си купил някакви красиви камъни и бих им се любувал. Харесвам и произведения на изкуството. Сто процента съм сигурен, че бих купил някакви много красиви картини.
Смятам, че едно от най-ужасните човешки качества е завистта и ако Бог иска да накаже някого, му дава това чувство.

Приятелят на Путин за демокрацията

Няма свободни хора, казва още пред сп. "Огоньок" Аркадий Новиков. Всички сме завързани с вериги. Аз съм овързан с тях отвсякъде, даже от ушите ми стърчат. Свободата е нещо лъжовно. Не искам да влизам в политиката, макар че всеки трябва да има някакво отношение към властта. Това, което най-малко бих искал в тази страна, са всевъзможните революции. Ето, да вземем един зоопарк. Седят си в клетките лъвове, горили, вълци може би... Всички те не са свободни. Ако отворят клетките, те ще излязат и какво става? Ще си прегризят гърлата. На страната ни нужна ли е свобода? Навярно да. Но готови ли сме ние, отваряйки клетките, да не се хванем за оръжието, за палките... да не се прегризем един друг със зъби? Напълно възможно е да се повтори историята като тази в източните страни (арабските - бел. на ред.). Имаше тоталитарни режими и хора, които бяха във властта много години. Добре ли беше това? Не. Сега по-добре ли стана там? Не, стана по-лошо. Може би тези, които се опитват да направят нещо у нас, които се борят, са точните, добри хора. Може би са прозорливи, революционери, бъдещето на страната ни... може би. Но на сегашния етап аз смятам, че ние не сме готови за демокрацията - нито за европейската, нито за американската. За да се бориш за свобода, трябва да бъдеш най-чист и честен. А нашата страна разврати толкова много хора... Не знам дали беше постановка или не, но преди няколко години някакви опозиционери ги спира кола на ГАИ (Държавна автомобилна инспекция - бел на ред.) и те веднага се опитали да дадат подкуп. Всичко това е заснето с камера. Какво да говорим?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай