Родни комикси влизат в музей (снимки)

Колекционерът Стоян Стоянов от Русе изследва деветото изкуство повече от 15 години

Родни комикси влизат в музей (снимки) | StandartNews.com

Русе. България и Русе скоро ще се сдобият с първия музей на комикса в родината. Стартът на атрактивната акция е през 2001-ва, но предстои администрирането в сградата на библиотеката в дунавския град, разказва Стоян Стоянов-Комитски. Той е автор на идеята и философията, основен двигател на проекта. Русенецът е директор на детска градина "Пролет", но от дълги години всяка свободна минута посвещава на страстта си към историята и проучване на деветото изкуство. Стоянов се определя като заклет изследовател и колекционер. И разказва, че любовта му към разказите в картинки пламнала в ученическите години.

"Всичко започна от 4-ти брой на емблематичното списание "Дъга"", връща лентата Стоян.

Първо прочита историята за хан Крум

след което започва да събира брой след брой. Попада и на френския "ПИФ". Оттогава, повече от 40 години, се вълнува като хлапак при всяко разгръщане на страниците. "Комиксът никога няма да изчезне", убеден е техният бг изследовател.

През последните две десетилетия интересът на русенеца прераства в задълбочено проучване. Преди 13 години Стоян Стоянов решава да защити дипломна работа, посветена на хронологията в жанра. "Точно тогава в библиотеката на Педагогическия факултет в Русенския университет беше подредена изложба от 2000 тома с български и чуждестранни комикси", разказва русенецът. Самият той вече притежава над 12 000 екземпляра - повечето на хартия, а останалите съхранява на дигитален носител. "Събирам ги с години. Изпълнил съм цяла библиотека, един гардероб и няколко скрина", шеговито обяснява Стоян. Русенецът ревностно пази трофеите си, но и не отказва да ги покаже пред публика. Във фоайето на библиотека "Любен Каравелов" е подредена изложба с експонати от сбирката на Стоянов. Сред най-ценните са броевете на списанията "Дъга". Най-старото издание пък е "Детски вестник" от 1926 г. Притежателят му разкрива, че там са поместени първите комикси за Хитър Петър. Русенецът споделя, че най-скъпият му екземпляр е първи брой на списание "Дъга", а сред любимите му герои е легендарният Рахан, дело на художника Андре Шерет.

През февруари на 2004-а музеят на комикса вече има първи дом - проекта на списание и вестник "Ретро комикс". По инициатива на Комитски в запазена марка на Русе се превърнаха така наречените Работилници за комикси. Заниманията за малчуганите съпътстваха и изложбата "Над дъгата" преди година в дунавския град. Тя показа широкоформатни принтове на графични истории, създадени от легендарните художници на списание "Дъга" - Николай Додов, Петър Станимиров, Евгений Йорданов, Румен Чаушев, Пенко Гелев, Росен Манчев, Димитър Стоянов-Димо, Сотир Гелев и Владимир Коновалов.

Напоследък има възраждане

на интереса към комиксите и проучването на деветото изкуство, категоричен е създателят на музея в Русе. "Страстните колекционери не са много, броят се на пръстите на двете ми ръце", обяснява Стоян. Той обаче е категоричен, че има талантливи художници, които работят по нови творби. Русенецът също създава свои истории, съчетаващи литературата и изобразителното изкуство. От две години Стоян Стоянов твори свой сюжет, чийто главен герой е Яко Разбойника.

"Вдъхновен съм от народни предания и исторически проучвания", разкрива авторът. Комитски се надява да успее да завърши до края на тази година книжката от 48 страници. Сценарият е абсолютно оригинален и авторски.

По-голяма част от свободното си време русенецът посвещава на анализи и изводи - от 15 години. До няколко месеца ще излезе негова книга за комиксите. "Убеден съм, че въпреки технологиите винаги ще има деца, които искат да се докоснат до историите в картинки", уверен е директорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай