Ревността е по наследство

Жените са по-свирепи от мъжете, посегнеш ли на собствеността им

Ревността е по наследство | StandartNews.com

София. Ревността е качество, което за някои хора уж дефинира любовта. Други пък смятат, че то по-скоро пречи на връзката, обсебвайки партньорите с очакване всеки момент да хванат в грешка половинката си и по този начин сами да предизвикат краха в отношенията. И макар да е глупаво, всеки от нас е усещал онова неприятно чувство, което те води към хипотезата, че някой иска да открадне любимия. По един или по друг начин.

Американците са проучили ревнивците, опитвайки се да разберат кои хора най-често изпитват пагубните чувства. И така открили, че умните, поставили пред себе си високи цели, са далеч по-нахъсани да бдят фанатично над половинката си в сравнение с по-малко амбициозните. Това важи най-много за жените. Перфекционистките са убедени, че ако партньорът не им е изцяло верен, това нарушава тяхното желание за съвършенство. Анализът на спецовете от колежа Роанок във Вирджиния установява още, че колкото по-високи са оценките на учениците, толкова те са по-склонни да изпитват Фейсбук ревност. Този вид мнителност се причинява най-вече от онлайн навалицата в тематичния дебат.

Участниците в експеримента били помолени да изиграят различни Фейсбук сценки, сред които двусмислено съобщение в мрежата до партньора им, гласящо: "Какво ще правиш по-късно?". Обвързаните били запитани как ще се почувстват, ако прочетат подобна провокация. Работната група проучила дали чувството на ревност се увеличава при ползването на емотикони в съобщенията. Резултатите доказали, че женската Фейсбук ревност е по-висока от тази при мъжете. Неотдавна стана ясно още нещо - че новозеландките всъщност са най-ревниви на планетата. Изводът е направен след изследване на професори от Оксфорд. Отговорите на всеки седми мъж разкриват, че жена му започва забележително да нервничи в присъствието на други представителки на нежния пол край него. Независимо дали са обградени от колеги, познати, приятели или съседи, подобни признаци се наблюдават един път на всеки 11 мачовци. Дамите от островната държава обаче признават, че за да са сигурни в честността на половинките, са готови да ги поставят под контрола на роднини или близки. А мъжете в Нова Зеландия са по-малко ревниви, защото са обявени за най-ленивите в света.

Според британското списание "Ню сайънтист", колкото по-високи са мъжете, толкова по-спокойни за приятелките си са те. При жените пък най-малко ревниви са тези със среден ръст. Учени от холандския университет "Грьонинген" и испанския "Валенисия" поискали от 549 мъже и жени да изчислят ревността си, определяйки чертите на пола си, които най-много ги дразнят. Оказва се, че високите мъже са по-малко ревниви, защото имат повече успехи в любовта. Средно високите еви пък водят в здравето, плодовитостта и популярността сред противниковия пол, което, естествено, им дава по-малко поводи да се чувстват отхвърлени. Но изправени пред по-силни физически или в социално отношение противнички, стават по-ревниви от другите, тъй като се чувстват заплашени.

Друг много изявен специалист в проблематиката е Берт Хелингер. Той подчертава, че ревността е чувство, чиито корени е възможно да бъдат наследени. И твърди, че причините за нея се съдържат в подсъзнателното желание на човек да бъде напуснат от любимия си. А самият ревнивец е жертва на сложните отношения между родителите му. Хелингер подчертава, че когато единият от партньорите е ревнив, връзката естествено върви към своя край, въпреки че участниците не го признават. Експертът съветва в подобни случаи ревнуващият да каже на любимия човек, че рано или късно ще го изгуби.

Тигрица убива посестрима

Не само хората са готови на всичко, когато някой застраши отношенията им с любимия. Доказателство за това е 3-годишната малайска тигрица Сери, която убила 6-годишната своя посестрима Узуи заради ревност. Работниците в зоопарка отбелязват, че нищо не подсказвало намеренията на ревнивката, докато не намерила точния момент за смъртоносната атака. Озадачени от агресията на Съри, гледачите открили отговора, припомняйки си, че по-рано двете женски изживели любовен триъгълник. Конкурирали се за сърцето на 15-годишния мъжкар Мели, доведен от зоопарка във Френсо, Калифорния, за да създаде поколение с Узуи. Той обаче харесал поравно и двете, настройваики ги една срещу друга. Враждебността помрачила сговора, в който тигриците живеели до тогава. Сери обаче се оказала много по-тактична, планирайки убийството на своята съперница.

Ако досега сте предполагали, че домашният ви любимец ревнува от чуждите елементи в дома ви, сте на прав път. Експеримент на учените от факултета по невробиология към виенския университет установили със сигурност, че кучетата изпитват ревност. Те направили опит, при който животното възнегодувало, усещайки се жертва на несправедливост при раздаване на вкуснотии. Най-добрият приятел на човека доказал, че не обича стопанинът му да се радва на други същества, особено ако те са кучета. Опашатите любимци реагират негативно и когато собственикът им води нови партньори у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай