Путин: Хванах последния влак с Люда

Путин: Хванах последния влак с Люда  | StandartNews.com

Руският президент рядко се появяваше пред публика в компанията на жена си, с обяснението, че тя е "непубличен човек".

За последно двамата бяха снимани заедно през 2012 г. - в деня на изборите за президент, а малко по-късно - на инаугурацията на третия мандат на Путин. Твърди се, че Людмила е била забелязана и на 28 декември на прием в Кремъл, на който не е имало камери.

Именно табуто за личния живот на държавния глава, което надали ще се изпари след това признание, а ще продължи да е в сила, единствено и само ако и като самия Путин реши да го наруши и да вдигне завесата, ражда всякакви нелепи слухова и недоумения сред чуждестранните наблюдатели. Като този например от 2010 г., според който Людмила се е усамотила от светския живот в руски манастир. Слуховете се развихриха до такава степен, че се наложи Руската православна църква да излиза с опровержение.

В началото на т.г. руските журналисти бяха учудени, че на рождения й ден 6 януари, когато тя имаше юбилей - навърши 55 г., Путин не бе с нея, а караше ски в Сочи с премиера Дмитрий Медведев, а после двамата се срещаха с новоизлюпения руснак Жерар Депардийо. Тогава и медиите в Русия по никакъв начин не отбелязаха празника на първата дама, направи го само чеченският президент Рамзан Кадиров, който пусна двусмислен пост в Туитър: "Искам да поздравя първата жена на Владимир Владимирович, Людмила Александровна, с 55-та й годишнина и да й пожелая кавказко дълголетие". После се оказа, че май акаунта на Кадиров е фалшив, но това също бе неглижирано от медиите.

Освен това Путин по-късно се появи за великденската литургия в руски православен храм в компанията не на жена си, а в тази на неотдавна подалия оставка кмет на Москва, Сергей Собянин.

А това, че очевидно не са вече заедно, журналистите се досетиха още през 2010 г., при преброяването на населението. Репортерите и преброителите бяха приети във видимо необитаема стая с остарели мебели и техника. Освен това Людмила тогава не носеше брачна халка.

През април, по време на "Прямая линия" - годишното тв общуване на Путин със съгражданите си, той не можа да отговори на въпроса дали е щастлив. "Това е философски въпрос. Аз съм безкрайно благодарен на съдбата и на гражданите на Русия, че ми гласуваха доверие да съм президент. В това се изразява целият мой живот. Дали това е достатъчно за щастие, аз не знам", довери тогава Путин.

Той и Людмила с моминска фамилия Шкребнева се женят на 28 юли 1983 г. Тогава Людмила все още е със средно образование, завършила училище в Калининград и е работила като пощальон, санитарка и стюардеса. Две години след брачното "да" се ражда първата им дъщеря, Мария. А три години след сватбата си с Владимир Людмила завършва Ленинградския държавен университет, специалност филолог романист. Същата година се ражда и втората им дъщеря - Катерина. Путин винаги се е скъпял на думи, когато журналисти са го питали за личния му живот, и е отговарял кратко и неохотно, коментира Нюз Ру.

За сметка на това биографията му на сайта на Кремъл е достатъчно разчупена и на пръв поглед обстоятелствена. В нея той разказва, че общ приятел запознал бъдещата двойка. По това време Людмила работела като стюардеса на вътрешни полети, а с Путин се запознава, докато е на гости на приятелки за три дни в Санкт Петербург.

Как се е случило всичко, разказва в биографията си самият Путин: Един ден, когато вече работех в Санкт Петербург, ми се обади мой приятел и ме покани на театър. Имал билети, щяло да има и момичета. Отидохме. Наистина имаше момичета. На следващия ден пак отидохме на театър. Този път билетите бяха от мен. На третия ден пак на театър. С едно от момичетата започнахме да се срещаме. Станахме приятели. С Люда, моята бъдеща жена.

Три години след като са се запознали, Путин прави предложение на Людмила за брак. "Разбрах, че не се ли оженя след година-две, няма да се оженя никога. Въпреки че, разбира се, бях свикнал с ергенския живот. Но Людмила изкорени този навик", признава Владимир.

А от гледна точка на Людмила, "видимо във Володя имаше нещо, което ме привлече. Три-четири месеца, след като се бяхме запознали, аз вече бях решила, че именно това е човекът, който ми е нужен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай