Премиерът таксиджия

Харизматичният Йенс Столтенберг фигурирал в списъци на КГБ

Премиерът таксиджия | StandartNews.com

Йенс Столтенберг е сред най-харизматичните, популярни и уважавани в страната на викингите и в чужбина премиери на съвременна Норвегия. Но както гласи стара поговорка, и най-мъдрият си е малко прост. Явно и Столтенберг като много други политици е готов на какво ли не, за да остане на власт. Той рискува авторитета си с неособено интелигентния предизборен трик, като по съвета на ПР агенция "Трай" се направи на таксиметров шофьор за няколко часа, уж за да чуе какво мислят хората преди изборите на 9 септември. Направи го, както той призна с известна неохота заради страха, че неговата Работническа партия ще загуби вота. Управляващата лява коалиция, начело с Работническата партия, изостава в предпочитанията на избирателите с 4,5 процента зад Консервативния опозиционен блок. Естествено това, което чул премиерът от подбраните пътници, било само положително. Разговорите били пуснати на видеоклип по Фейсбук, посетен през първите 24 часа от над 300 000 души. Но ПР номерът не мина. Разкрито бе, че част от пътниците на премиера, който не само че нямал лиценз за таксиметров шофьор, но и от години не бил сядал на волана, били подбрани предварително от пиарите.

Забавната история с таксито обаче не замъглява постигнатото от Йенс Столтенберг, който от 8 години успешно управлява най-богатата в Европа и на четвърто място в света по същия показател държава. Като политик и държавник Йенс Столтенберг, който и през 2000-2001 г. също е бил шеф на кабинета, с право си е на мястото. Причината за спада на рейтинга на партията и на кабинета му не е в него, а в настъпилата рутина в работата на някои министри и в недоволството на обществеността от скандали с висши държавни служители.

54-годишният Йенс Столтенберг принадлежи към видна в Норвегия политическа фамилия. Баща му е външен министър и посланик в бивша Югославия. Там младият Йенс опознал Балканите. След гимназията Столтенберг служи в армията, после завърша социална икономика в Университета в Осло. Първо се захваща с журналистика в левия в. "Арбайдербладет". Отрано влиза и в политиката. През 1990 г. е избран за лидер на Младежкия работнически съюз, а по-късно и за лидер на Градската организация на Работническата партия в Осло. По това време младият политик се среща със съветски дипломат, но прекратява контактите си, когато разбрал, че руснакът е агент на КГБ, в чиито списъци Столтенберг фигурирал като "Стеклов".

За първи път Столтенберг става министър през 1993 г. в кабинета на г-жа Гро Харлем Брундтланд. Тя го привлича за министър на търговията и енергeтиката, а по-късно и за финансов министър. Столтенберг оцелява на косъм през 1998 г. в скандал с ръководения от него Младежки работнически съюз за раздуване на членската маса с цел са се получават повече държавни субсидии. Няколко души от висшия ешелон на съюза били съдени за по тази афера, но на Столтенберг му се разминало. През 2001 г. Столтенберг се издига, като става председател на Работническата партия. Той укрепва позициите и разширява влиянието на партията, така че през 2005 г. тя печели изборите и Столтенберг отново поема премиерството. С подкрепата на коалиционните партньори от лявата Зелена партия и Социалистическата партия кабинетът му затяга мерките срещу имигрантите поради заплахите от престъпност и тероризъм, реорганизира здравеопазването. Той се справя успешно с глобалната криза и рецесията и предприе редица стъпки за защита на околната среда. През 2010 г. подписа споразумение с руския президент Дмитрий Медведев за разрешаване на стар граничен спор. Правителството на Столтенберг се справи успешно и с последиците от атентата на 22 юли 2011 г., когато нацистът терорист Андрес Брайвик уби над 70 души. В трагичния за нацията момент Столтенберг прояви лидерство, хладнокръвие и мъжество.

Съпругата на Столтенберг Ингрид Шулеруд е дипломат. Двамата имат син Алекс, който следва китайска филология в Шанхай, и дъщеря Анне, която учи пеене в Копенхаген. Семейството живее в премиерската резиденция на ул. "Инкогнито" 18 в Осло. Почивките си прекарва в семейната вила на екзотичния остров Хвалер във фиорда на Осло. Столтенберг е запален ски бегач. През декември 2011 г. той отбеляза 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от норвежкия изследовател Роалд Амундсен, като достигна там със ски в трудния поход "По следите на Амундсен". Сред заслугите му е и изравняването на баланса между половете в правителството, което сега включва десет мъже и десет жени. По ирония на съдбата на вота на 9 септември срещу Столтенберг ще се изправи дама. Това е лидерката на консерваторите Ерна Солберг, която вероятно ще го победи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай